UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держава заощадить на земельних торгах

Рада погодилася зменшити вартість робіт з підготовки та проведення земельних торгів, знизивши, зокрема, розмір винагороди і скасувавши обов'язкове інформування про аукціони у ЗМІ.



Верховна Рада у четвер, 24 жовтня, прийняла у цілому законопроект №3099 зі змінами до Земельного кодексу, направленими на зменшення вартості робіт з підготовки і проведення земельних торгів.

Граничний розмір винагороди виконавцю земельних аукціонів буде знижено з 3,5 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів (з 59,5 тис. грн до 34 тис. грн), бо середній рівень виплат при продажу земель несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності і без того нижчий - 454 мінімуми (7,72 тис. грн), при продажу прав оренди - 559 (9,5 тис. грн).

Організатори торгів - органи виконавчої влади і місцевого самоврядування будуть зобов'язані інформувати про торги та результати їхнього проведення лише на сайті Держземагентства, а у ЗМІ - тільки за бажанням. Зараз публікація у ЗМІ є обов'язковою, і в середньому, за інформацією авторів законопроекту, коштує 22 тис. грн, або 42% від загальних витрат на підготовку і проведення земельних аукціонів.

За їхніми оцінками, у 2014 році можна буде підготувати і продати на торгах права оренди на 1543 ділянках площею 37,1 тис. га на 45 млн грн. За I півріччя 2013 року державний та місцеві бюджети отримали 2,5 млн грн. !zn

Читайте також:

Близько 14% сільгоспземель в Україні використовуються незаконно

Влада відновить продаж землі в Києві