UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держава визначилася, які банки буде рятувати за рахунок бюджету

Кабмін затвердив умови докапіталізації.

Кабмін вирішив, які банки згоден врятувати

Держава може взяти участь в докапіталізації приватного банку при умові згоди його акціонерів на передачу у власність держави або у розпорядження/користування мінімум 75%+1 акції.

Відповідні умови участі в капіталізації банків з недостатнім рівнем капіталу Кабінет міністрів України закріпив постановою №633 від 19 листопада, яке оприлюднене на урядовому сайті в понеділок.

Згідно йому, збори акціонерів капіталізованої банку має прийняти рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок вкладів його акціонерів з часткою понад 10%, а також членів спостережної ради, правління і ревізійної комісії.

Іншими умовами є згода на проведення аудиторської перевірки на вимогу Мінфіну та зменшення статутного капіталу на суму збитків, визначених в рамках цієї перевірки, а також згоду на призначення радником голови правління банку кандидатури від Мінфіну.

Читайте також: Держава буде рятувати проблемні банки за свій рахунок

У рамках першого перегляду програми stand by з МВФ у серпні цього року уряд і Нацбанк домовилися, що держава буде рятувати шляхом рекапіталізації за рахунок державних коштів тільки банки, активи або депозити яких становлять понад 2% від загальних по банківській системі. Згідно з Меморандумом про економічну і фінансову політику української влади, як і в 2014 році, уряд буде домагатися виділення адекватних державних коштів для цієї мети в бюджеті 2015 року.

В матеріалах МВФ уточнювалося, що оцінка необхідних ресурсів для підтримки банківської реструктуризації збільшена з 1% ВВП (близько 15 млрд грн) до 2,8% ВВП в 2014-2015 роках, включаючи 0,8% ВВП на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Вказувалося також, що усе більш дрібні банки, які зіткнулися з проблемою неплатоспроможності, будуть проходити через процедури Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Буквально днями НБУ відмовив у докапіталізації великому VAB Банку, що належить "аграрному" бізнесмену Олегу Бахматюку, хоча зобов'язання бакна перед фізособами налічували близько 10 млрд грн і близько 3,6 млрд грн - перед юрособами.

На даний момент прийнято рішення про докапіталізацію державного "Ощадбанку" на 11,6 млрд грн. Вносити в статутний капітал 10-річні ОВДП під 6% річних.