UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держава переорієнтує підтримку на експорт українських товарів з високою доданою вартістю - Мінекономіки

Проєкт нової експортної стратегії планується обговорити

Україна має змінити структуру експорту для того, щоб успішно адаптуватися до вимог Євросоюзу. Для цього необхідно визначити найбільш перспективні сектори розвитку експортно-орієнтованого виробництва товарів і послуг, які будуть підтримуватись державою. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Читайте також: Україна стала одним з лідерів експорту шоколаду до Європи

Міністерство економіки ініціює оновлення механізмів сприяння збільшенню конкурентоспроможності українського експорту. Насамперед держава буде орієнтуватись на підтримку продукції, яка має вищу додану вартість. Таким чином, раніше заявлені підходи щодо широкого асортименту підтримки бізнесу, серед якого важливу роль має аграрний сировинний бізнес, можуть змінитися.

“Зміни до державної підтримки конкретних секторів економіки та бізнес-напрямків Мінекономіки планує вказати в оновленій “Експортній стратегії України”, – зазначає міністерство.

Профільне Міністерство зазначає, що напрацювання у цьому напрямку будуть надані для оцінки експертному середовищу, бізнесу та галузевим асоціаціям. Також вони будуть розглядатися з представниками державних органів та профільними експертами в Україні.

Як повідомлялося раніше, експорт з України у грошовому вимірі у травні зменшився на 0,5% – до $3,34 млрд, при цьому імпорт впав одразу на 7% – до $5,1 млрд. Фізичні обсяги експорту склали 12,2 млн тонн, що на 6,9% менше порівняно з квітнем. Це пов’язано з тим, що у травні традиційно зменшується експорт зернової продукції минулорічного врожаю.