UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держава хоче контролювати ціни на продукти борщового набору

Щоб запобігти спекуляції, у Держінспекції мають намір контролювати вартість продуктів так званого борщового набору - картоплі, буряків, капусти, цибулі. Експерти попереджають, що будь-яка ініціатива щодо регулювання їхньої вартості негативно позначиться на ринку.

Державна інспекція з контролю за цінами має намір ввести держконтроль цін на овочі "борщового набору", заявив голова інспекції Олександр Кисельов. Документи, необхідні для цього, буде підготовлено і подано на розгляд до Мінекономрозвитку у лютому. На 11 лютого Держінспекція призначила громадські слухання.

У Держінспекції заявили, що необхідність введення державного контролю за цінами на продукти борщового набору підкріплюється дворічними спостереженнями, під час яких вдалося встановити наявність спекулятивного чинника на ринку. "У будь-якому випадку ціни змінюються, але це має відбуватися у рамках доцільності, а не за натхненням того чи іншого торговця", - пояснює голова відомства.

Експерти ж вважають, що будь-яка ініціатива щодо регулювання цін негативно позначиться на ринку. "Подібні обмеження не сприяють розвитку конкуренції. Виробники будуть змушені знижувати собівартість продукту, щоб не піти у збиток", - говорить директор з загальних питань комплексу "Агромарс" Олексій Марченко. Він додає, що ймовірно, це може статися за рахунок зниження якості, пише "Коммерсантъ-Україна".

Виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Богдан Зволінський не уявляє, яким чином держава має намір врегулювати ціни. "Ринок картоплі на 95% складається з продукції, вирощеної населенням, є вкрай хаотичним, регулювання цін на ньому буде важким",- розповів він. На його думку, питання ціни на продукти борщового набору є стратегічним і певною мірою політичним. "Раніше Держстат зазначав, що було зібрано 22 млн т картоплі. Але за моїми даними, зібрано лише 17 млн т, і неврожай може досягти 30%",- говорить він.

Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа вважає, що поки рано говорити про цю ініціативу. На думку пана Лапи, щоб убезпечити виробників плодоовочевої продукції, необхідно регулювати ціни не тільки у процесі їхнього збільшення, але і в процесі зниження. "Для цього можна залучити механізми державно-приватного партнерства, субсидування, будувати комунальні сховища продукції",- відзначає він.

У разі, якщо механізми не буде задіяно, а обмеження на зростання цін буде введено на тривалий термін, учасники ринку можуть опинитися в ситуації, коли навіть запланована в цьому році рентабельність у 40-50% не зможе покрити їхні збитки. !zn

Читайте також:

Мінагрополітики звинуватило у зростанні цін на овочі "спекулянтів" з супермаркетів

Азаров дав розпорядження забезпечити макроекономічну стабільність дешевими овочами