UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати знову пропонують звільнити від акцизу власників "евроблях"

У ВР внесено нові законопроекти.

Депутати Верховної Ради пропонують звільнити від сплати акцизного податку на нові та вживані транспортні засоби (легкові і вантажні автомобілі, автобуси, причепи та напівпричепи, мотоцикли) з 1 січня 2021 року.

Законопроекти №№3704, 3705 і 3706 про впорядкування структури акцизного податку та внесення відповідних змін до Податкового та Митного кодексів зареєстровані в Раді 19 червня (текст оприлюднено 23 червня). Їх авторами є Андрій Богданець, Сергій Штепа (фракція "Слуга народу") і ще близько 40 депутатів (переважно тієї ж фракції).

Згідно з пояснювальною запискою, пропонується звільнити від сплати акцизу вже в поточному році учасників, ветеранів та інвалідів АТО, які ввозять один легковий автомобіль (або вантажний повною масою до 3,5 тонни, чи автобус, чи причіп) для особистого користування. Цю ж категорію громадян пропонується також звільнити від сплати ПДВ при ввезенні авто, але за умови, що вартість митних платежів не перевищить 43 розміру мінімальної зарплати (близько 200 тис. грн у 2020 році) і транспортний засіб не вироблено країною-агресором.

Податкові преференції не поширюються на транспортні засоби стандарту Євро-2 (тобто вироблені до 1995 року), дорожче 200 розмірів мінімальної зарплати (тобто 944,6 тис. грн станом на 2020 рік) і походженням з країни-агресора.

Законопроектами передбачено пільги для власників автомобілів на "єврономерах", які вже перебувають на території України протягом 180 днів з дня набрання чинності законів вони зможуть розмитнити автомобілі без застосування штрафних санкцій, але за умови сплати всіх митних платежів і добровільної сплати 8500 грн до держбюджету.

За оцінкою авторів законопроектів, станом на 1 травня 2020 року в Україні в режимі тимчасового ввезення або транзиту знаходиться 750 тис. "евроблях", у тому числі 500 тис. – з порушенням термінів та умов цих режимів.

Наголошується, що авто також не повинні бути випущені до 1995 року і не відбуватися з країни-агресора.

Законопроектом переглядаються з 1 січня 2021 року переглянути норми сплати і розміри транспортного збору. Пропонується доповнити перелік об'єктів оподаткування (зараз – легкові авто) мотоциклами і водними видами транспорту, а також зменшити поріг середньоринкової вартості транспортних засобів з 375 до 200 розмірів мінімальної зарплати (тобто на 2020 рік - з 1773 тис. грн до 944,6 тис. грн), а віковий поріг - з п'яти до восьми років з дати випуску.

Читайте також: У Кабміні обговорюють чергові пільги для власників "евроблях"

Повідомлялося, в листопаді 2019 року нардеп від "Слуги народу" Олексій Ковальов зареєстрував у ВР законопроекти про доступною розмитненні авто на єврономерах, що пропонував в тому числі з 1 січня 2021 року звільнити від сплати акцизу транспортні засоби, однак вони так і не були розглянуті парламентом.

Президент Володимир Зеленський обіцяв після того, як буде сформована нова Верховна Рада, переглянути законодавство про розмитнення автомобілів на єврономерах.