UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати та правоохоронці перевірять енерготрейдера ЕКУ, яка монополізувала експорт електроенергії до ЄС

АК «Енергетична компанія України» (ЕКУ) під керівництвом Віталія Бутенка, яка експортує 50% усієї електроенергії до Євросоюзу, може пройти перевірку з боку Антимонопольного комітету та правоохоронців за депутатським запитом. Про це повідомляє Цензор.

Як зазначає видання, ЕКУ, яка донедавна була у стані банкрутства, наразі має неконкурентну перевагу над іншими учасниками ринку, тим самим не тільки монополізуючи експорт, а й отримуючи ряд пільгових умов, недоступних іншим компаніям.

Відтак, починаючи з серпня ЕКУ отримала доступ до 50% електроенергії, що експортується, та реалізує її із різницею у ціні майже у 6 разів.

Окрім того, за інформацією народної депутатки, членкині Комітету з питань енергетики Інни Совсун, державна компанія «Енергоатом-Трейдинг», яка власноруч могла займатися експортом, надала ЕКУ 90-денну відстрочку платежів за електроенергію та безвідсоткову позику на суму 500 млн гривень.

«Совсун вважає, що це неможливо назвати чесною конкуренцією. Іншими словами, «Енергоатом» дає гроші ЕКУ, щоб та купила у нього енергію. Навіщо це потрібно «Енергоатому», тим більше що експортувати електрику з 6-кратною маржою він міг сам?», – підкреслюють автори.

Керівником «Енергетичної компанії України» є колишній топ-менеджер ДТЕК Ріната Ахметова та власник книжкової платформи Yakaboo Віталій Бутенко, який напередодні повномасштабного вторгнення закуповував електроенергію з Білорусі через власну трейдингову компанію «ТЕТ Груп».

Проте згодом ця компанія потрапила у скандал через велику заборгованість перед компанію Vector Energy.

«Загальна сума боргу досягла $2 млн. ТЕТ і Бутенко перестали виходити на зв’язок із Vector Energy, який подав позов до Міжнародного арбітражного суду Лондона. І лише у липні 2022 року боржник повідомив постачальнику, що виник форс-мажор – війна та воєнний стан, хоча цей форс-мажор стався значно пізніше», – розповідає «Цензор».

Автори стверджують, що Бутенка на посаду гендиректора ЕКУ лобіював заступник глави Офісу Президента Ростислав Шурма, який раніше також працював в структурах Ріната Ахметова. Призначенню Бутенка не завадив і конфлікт інтересів, адже на момент призначення на посаду в держкомпанії він фактично був приватним трейдером.

Зазначені вище факти стали основою для подання депутатського звернення, яке готується групою народних депутатів. Зокрема, народні обранці мають на меті зʼясувати відносини між «Енергоатомом» та «Енергетичною компанією України».