UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати прирівняли цифрові права до паперових

Українці зможуть оформляти права через додаток "Дія".

Кабінет Міністрів на засіданні 17 лютого підтримав рішення, яке дає право на замовлення і відновлення водійського посвідчення за використання мобільного додатка "Дія" або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг. А також було прийнято постанову про введення реєстрації нових авто в автосалонах. Про це інформує урядовий портал.

Суб'єкти господарювання, які виявили бажання взяти участь в держреєстрації нових автомобілів, повинні будуть особисто або через уповноваженого представника послати в паперовій або електронній формі в Головний сервісний центр МВС відповідну заяву для укладення договору, текст якого також передбачено цим же документом.

Після цього автосалон зможе збирати і передавати документи водіїв в сервісний центр МВС, а після реєстрації їх автомобіля - друкувати і видавати власникам транспорту свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки.

Тепер через "Дію" можна буде замовити обмін посвідчення після закінчення його терміну, в разі настання непридатності його використання, в разі зміни особистих даних заявника та в разі заміни замість втраченого або вкраденого.

Читайте також: В Україні змінилися правила здачі на водійські права: що буде інакше

При цьому до заяви, що подається в онлайн-режимі через "Дію", не потрібно буде додавати фотокопії паперових довідок про зміну особистих даних та про дозвіл на керування транспортним засобом (але цю медичну довідку обов'язково доведеться все ж показати при отриманні посвідчення).

У разі, якщо в реєстрі Міністерства внутрішніх справ немає фотографії особи водія або якщо в Єдиному демографічному реєстрі немає даних про його місце проживання, такому заявнику при подачі заявки на посвідчення через "Дію" буде відмовлено.

Отримати посвідчення, замовлені через мобільний додаток, в сервісних центрах МВС можна буде без черги. Крім того, ще одним рішенням ми пропонуємо ввести реєстрацію нових авто прямо в автосалонах, щоб люди відразу могли отримати і номерні знаки, і техпаспорт.

Раніше Рада посилила відповідальність за порушення правил дорожнього руху. А на водійських правах вкажуть згоду на донорство і групу крові.