UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати прийняли законопроект щодо детінізації ринку металобрухту

За оцінками авторів законопроекту, обсяг ринку брухту близько 20 млрд грн, з яких 16 млрд грн «в тіні».

Депутати Верховної Ради на сьогоднішньому засіданні підтримали у другому читанні та в цілому законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом)". За проект закону проголосувало 237 депутатів.
В ході представлення законопроекту один з його авторів, заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку Дмитро Кисилевський зазначив, що зараз відбувається розкрадання металобрухту, а також є корупція. Так, представники поліції беруть хабарі в розмірі 60-120 грн з тонни металобрухту через штучне розділення металобрухту на побутовому і промисловий.
"Ми пропонуємо прибрати правові колізії", - сказав депутат.
Відповідаючи на виступи депутатів про необхідність ідентифікації осіб, що здають металобрухт, Кисилевський констатував, що в даний час реальної ідентифікації осіб немає. У той же час в законопроект внесено положення про необхідність мати відеоспостереження в пунктах приймання металобрухту, що дозволяє ідентифікувати фізособу. Також складається акт про приймання металобрухту, що також допомагає ідентифікації.
Йдеться про ринок обсягом близько 20 млрд грн, з яких близько 16 млрд - в тіні.

Як повідомлялося, законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом)" був зареєстрований в парламенті 12 листопада 2019 року.
Рада 14 січня 2020 року схвалила в першому читанні законопроект №2426. На підтримку законопроекту проголосували 313 народних депутатів. Парламентський комітет з питань економічного розвитку схвалив до другого читання законопроект №2426.
Нагадаємо, що в попередні роки традиційні Рада встановлювала мита на експорт брухту з України. Це обмежувало вивіз брухту з країни, який є сировиною для металургійної продукції.