UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати посилили контроль над трансферним ціноутворенням

ВР прийняла в новій редакції закон про контроль за трансфертним ціноутворенням

Депутати Верховної Ради підтримали в цілому законопроект №1264-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням". За відповідне рішення проголосували 279 нардепів.

Як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час засідання ВР, уряд після консультацій з фракціями коаліції пропонує додати три пункти в закон №1264-1, який підготовлений до другого читання, а саме:

1. Збільшити розмір штрафів за незадекларовані у звіті операції з 1% до 5% суми угоди і видалити верхню межу в розмірі 100% мінімальної зарплати.

"Тому що зараз штрафи чисто формальні. Це буде серйозний фінансовий тиск і відповідальність для тих, хто порушує податкове законодавство", - заявив Яценюк.

2. Обмежити розмір штрафу 200-м розміром мінімальної зарплати щодо операцій, за якими не було подано документацію і звітність.

"Якщо той не подав звітність, у нього штраф - 200 розмірів мінімальної зарплати. Але якщо той ухилився, то у його - 5% від суми операції", - заявив Яценюк.

3. Встановити на постійній основі застосування методів порівняння неконтрольованої ціни для всіх контрольованих операцій з експортних імпортних товарів, що мають біржове котирування.

"Саме тому, щоб не мухлювали з біржами, фракції коаліції запропонували, що перелік бірж для кожної групи товарів - це повинні бути міжнародні біржі - визначається урядом", - підкреслив прем'єр-міністр.

Читайте також: Рада прийняла зміни до Податкового кодексу

В першому читанні Рада прийняла цей законопроект 25 грудня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 275 депутатів.