UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати ВР "грають на руку" нечесним правоохоронцям: доступ до судових рішень можуть невдовзі закрити

Відкритий доступ до реєстру судових рішень заважає правоохоронцям «кошмарити» бізнес.

Законодавці планують обмежити загальний доступ до судових рішень у кримінальних провадженнях щодо осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки. Причому пояснюється це тим, що у реєстрі фігуруватимуть посада, місце роботи та обставини злочину, що становитиме загрозу національній безпеці. Про це в своїй статті для ZN.UA пише Сергій Моргун, кандидат юридичних наук, адвокат - "Ще один спосіб збільшити тиск на бізнес — закрити відомості судових рішень". 

Так, 23 травня 2024 року 250 народних депутатів проголосували в першому читанні за законопроєкт №7033-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень».

Зазначений законопроєкт уже був предметом суспільного розголосу та занепокоєння бізнес-середовища ще з березня 2023 року. На жаль, небезпідставно.

Положення щодо обмеження доступу до судових рішень про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи, доступу до ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей і документів, а також про відмову у задоволенні таких клопотань є непропорційним, не відповідає меті таких рішень і порушує право особи на захист, зокрема, й від свавільного втручання в приватне життя, та право на підприємницьку діяльність.

Читайте також: Інвесткомпанія Dragon Capital заявила про необґрунтований тиск БЕБ: контролерів знов зацікавив ТЦ Victoria Gardens

Відкритий доступ до реєстру судових рішень заважав і заважатиме нечесним правоохоронцям, які звикли порушувати підслідність у своїх кримінальних провадженнях і «кошмарити» бізнесменів та заможних людей. Під прикриттям «обставин злочину, що становлять загрозу національній безпеці», вони і далі хочуть займатись економічними злочинами упереджено, порушуючи підслідність, щоб цього ніхто не бачив, при цьому ще й рік після війни.

Існує значна кількість кримінальних проваджень, де заможних бізнесменів на підставі допиту працівником СБУ обвинувачують у співпраці з ворогом. Далі все дуже просто — майно і рахунки арештовують, підозрюваних садять у СІЗО, а потім ведуть так звані переговори.

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.