UA / RU
Підтримати ZN.ua

Демчишин заявив про "певні домовленості" щодо подовження дії "зимового газового пакету"

Тепер Київ просить Єврокомісію допомогти з фінансуванням.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин стверджує, що робгруппа з тристоронніх газових консультацій Україна-РФ-ЄС минулого тижня в Брюсселі досягла певних домовленостей щодо продовження "зимового пакету".

"Є певні домовленості щодо знижки, формули вартості ціни, фінансування – мова йде, щоб Європейська комісія підтримала нас у пошуках фінансування, щоб забезпечити необхідний обсяг запасів на початок опалювального сезону", – сказав український міністр на прес-конференції в Києві в понеділок.

Київ як і раніше націлений накопичити близько 19 млрд куб. м до початку опалювального сезону. За даними міністра, в даний час вже накопичено понад 10,8 млрд куб. м, щодня закачується близько 70 млн куб. м, і до кінця червня у сховищах буде 11,5-11,8 млрд куб. м.

Також він зазначив, що імпорт приблизно на 55% забезпечується за рахунок реверсу, а на 45% – за рахунок поставок з Росії. Ще понад 13-15 млн куб. м щоденно закачується українського газу, оскільки при обсязі видобутку 53-55 млн куб. м в добу споживання становить менше 40 млн куб. м.

Крім того, Демчишин зазначив, що формула контракту 2009 року між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" у III кв.-2015 виводить на неринкову ціну в $ 295-296 за 1000 куб. м.

"По реверсному напрямку купуємо по $ 250 за 1000 куб. м і нижче. Зайвих за 100 куб. м платити недоцільно. Думаю, російська ціна буде нижче, ніж європейська", – сказав він.

Демчишин заявив, що обговорювана на тристоронніх переговорах Україна-РФ-ЄС знижка є такою лише за назвою, а фактично призводить неринкову ціну за формулою до реальних ринкових умов.

Раніше "Нафтогаз" з подачі Єврокомісії запропонував "Газпрому" продовжити "зимовий пакет" до весни 2016 року. Нова тимчасова угода по газу з РФ вже технічно готова, заявляв раніше Демчишин.

"Нафтогаз" і "Газпром" погодили розрахункову ціну для "Нафтогазу" на другий квартал на рівні близько $ 248 за тис. куб. м. На цей період продовжується дія ключових умов "зимового пакету", в тому числі механізм формування ціни, режим оплати та відбору газу.

У I кварталі 2015 року "Нафтогаз" імпортував газ реверсом з території країн Євросоюзу за середньозваженою ціною 304 доларів/тис. куб. м. У російського "Газпрому" в цей період газ закуповувався за 337 доларів/тис. куб. м (на умовах "зимового пакету").