UA / RU
Підтримати ZN.ua

Декретні виплати: як їх отримати жінці ФОП, яка змінила прізвище

На них можуть розраховувати вагітні жінки.

Навіть під час війни, яку розпочала Росія, українські жінки можуть отримати допомогу по вагітності та пологах. В Пенсійному фонді України пояснили, що варто зробити жінці ФОП, яка змінила прізвище, щоб їх отримати.

Читайте також: Допомога на дитину: чи може її отримати жінка, яка вже знаходиться у декреті

У разі зміни фізичною особою-підприємцем (ФОП) прізвища, місця проживання або інших персональних даних для отримання в майбутньому виплат по соціальному страхуванню, в тому числі по вагітності та пологах, необхідно оновити дані, звернувшись до:

Жінки, зареєстровані як ФОП, мають право на отримання виплат по вагітності та пологах, якщо ними сплачено єдиний внесок за місяці розрахункового періоду та за місяць, у якому настав страховий випадок, у розмірі не менше мінімального страхового внеску (22% мінімальної заробітної плати).

В Україні жінки, які є застрахованими особами, можуть оформити лікарняний по вагітності та пологах. Допомога по лікарняному надається у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Нагадаємо, як нараховуються такі виплати.