UA / RU
Підтримати ZN.ua

Декларування закордонних доходів українців: кому потрібно прискоритися і які штрафи передбачені

До 1 травня потрібно подати декларацію до контролюючого органу.

Громадяни України, що виїхали після повномасштабного вторгнення РФ за кордон, на рівні з іншими мають подати податкову декларацію до 1 травня 2024 року. Про це пише "Судово-юридична газета".

Фізсоба розглядатиметься податковим органом як резидент України в разі, якщо тривалий час перебуває за кордоном, але при цьому:

Будь-які доходи, отримані фізичними особами - резидентами України, мають бути обкладені податком відповідно до правил п. 170.11 ПКУ. Це правило працює незалежно від того, де отримані такі доходи - в Україні чи за її межами.

Форму податкової декларації про майновий стан та доходи, а також інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом Мінфіну від 2.10.2015 №859.

Фізичні особи - резиденти України, які отримували іноземні доходи у 2023 році, мають подати податкову декларацію про майновий стан та доходи до податкового органу за місцем своєї реєстрації до 1 травня 2024 року (п.п. 49.18.4 ПКУ).

Платник податків зобов'язаний вказати дохід від дивідендів у рядку 10.4 декларації (хоча є позиція податкової у тому, що це має бути рядок 10.10), вказавши не лише їх розмір та суму податку, а й:

Суми доходів у податковій декларації проставляються у гривнях із копійками.

Таким чином, доходи, одержані в іноземній валюті, слід перерахувати у гривні за курсом НБУ, який діяв на момент отримання таких доходів (п. 164.4 ПКУ).

Для доходів у вигляді дивідендів з акцій та/або інвестиційних сертифікатів, корпоративних прав, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, застосовується ставка податку у половинному розмірі ставки, встановленої у пункті 167.1 Податкового кодексу України, тобто 9% та 1,5 % військовий збір.

У декларації крім іноземних доходів фізичної особи також зазначаються й доходи із джерелом походження з України.

Декларація подається до контролюючого органу одним із таких способів на вибір платника податків:

Задекларовану суму ПДФО та ВЗ із іноземних доходів фізична особа зобов'язана сплатити самостійно до 01.08.2024 (п. 179.7 ПКУ).