UA / RU
Підтримати ZN.ua

CASE Україна: дефолт Росії неминучий, але матиме лише один наслідок

Санкції, які вже є і ще будуть, мають набагато сильніший ефект, ніж дефолт.

Дефолт за російськими зовнішніми боргами неминучий, але матиме лише один наслідок для росіян, і війни не зупинить. Про це повідомляє аналітичний центр CASE Україна.

"Фундаментально визнання дефолта ніяк не впливає на економіку Росії та, що більш важливо, її спроможність воювати. Всі негативні наслідки, які несе за собою дефолт, російська економіка вже відчуває та відчуватиме. Фактично єдиний наслідок дефолта для економіки – тимчасово, на певний період закривається доступ до зовнішніх приватних запозичень. Це Росія й так має. Санкції, які вже є і ще будуть, мають набагато сильніший ефект", - зазначив експерт з банків CASE Україна Євген Дубогриз.

Таким чином, єдиний реальний наслідок дефолту є психологічний - вплив на очікування росіян.

"Визнання дефолта Росією це погано для економіки. Але суто з психологічної точки зору. Слово "дефолт" це психологічний тригер для росіян, які або пам’ятають дефолт 1998 року, або чули про нього від старших",- повідомляє експерт CASE Україна.

Очікування від дефолта: падіння зарплат, рост курсу долара, проблеми зі зняттям грошей в банках, зменшення кількості, швидке зростання цін.

Втім, психологічні наслідки, як наголошують в CASE Україна, не слід недооцінювати.

"Очікування в економіці мають дуже сильний вплив. Часом навіть більше, ніж фундаментальні фактори. Наслідком визнання дефолта Росії буде посилення паніки. Точніше, новий виток паніки. Населення знову буде бігати, знімати долар, розкручувати чорний ринок, стояти в чергах в банкомати та супермаркети і тому подібне. Паніка – це одне з найгіршого, що може трапитися в економіці", - зазначає Євген Дубогриз.

Відтак, навіть попри те, що для економіки РФ немає фундаментальних наслідків від самого визнання дефолта як такого, ситуативні наслідки, тобто, паніка, можуть ще пришвидшити падіння.

"Доведеться встановлювати нові обмеження, друкувати ще грошей, заспокоювати населення. І це добре для нас. Що більш деморалізоване населення, тим гірше воюватиме армія", - зазначають експерт.

Але очікувати вливу дефолту на войовничі настрої Росії та її керівництва точно не слід.

"Мінус тут: вони все одно воюватимуть; про припинення навали з економічних причин мову поки вести рано", - зазначили в CASE Україна.

Нагадаємо, 4 квітня Мінфін Росії не зміг розплатитися по євробондах у доларах, а платіж, зроблений у рублях, не був прийнятий іноземним банком-кореспондентом, що фактично запускає механізм дефолту країни-агресора.