UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дефолт Росії: до чого потрібно готуватися росіянам

Вже на початку травня може бути оголошено дефолт РФ.

На початку місяця (4 квітня) РФ здійснила платіж за двома облігаціями близько $650 млн, але в рублях, а не доларах. Комітет із визначення кредитних деривативів уже заявив, що рубльовий платіж є «потенційним дефолтом». Про це пишуть росЗМІ, які вирішили пояснити населенню, до чого потрібно готуватися.

Зазначається, що на початку травня закінчиться 30-денний пільговий період для виплат за вказаними облігаціями, і інвестори матиме три варіанти: почекати і дивитися, що буде далі; подати позов проти Росії до суду; звернутися до арбітражу відповідно до двосторонніх договорів, які Росія уклала з десятками країн.

Якщо до 4 травня будуть здійснені виплати за валютними облігаціями у валюті, то дефолт «скасують», але одразу треба буде думати над наступним погашенням боргу (25 травня).

Що буде після дефолту?

Якщо РФ і оголосить про дефолт, все одно буде змушена щось вирішувати зі своїм боргом і домовлятися з кредиторами. Якщо не захоче погашати борг і домовитися про рефінансування, тоді чекає на арешт активів держави, суди, обмеження на інвестиції тощо.

Наслідки дефолту для населення

Читайте також: Арахамія звинуватив Грузію в пособництві Росії для обходу санкцій

Нагадаємо, що суверенний борг Росії, випущений у доларах та євро, становить близько $450 млрд, причому приблизно половина цієї суми належить іноземцям. Але санкції Заходу перекрили РФ доступ до золотовалютних резервів близько $300 млрд, які зберігалися в банках за кордоном. Тобто, щоб заплатити інвесторам, Росія повинна використати будь-яку тверду валюту, яка має вдома, або оголосити дефолт за своїми зобов'язаннями.

Раніше повідомлялося, що ймовірність оголошення дефолту Росії після 4 квітня зросла до факту, що практично відбувся, оскільки російський мінфін вже оголосив про дострокове проведення викупу облігацій зовнішніх облігаційних позик за рублі, замість доларів.