UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дефіцит вугілля призвів до повної залежності України від ДТЕК

Запаси вугілля швидко скорочуються.

На 1 листопада запаси вугілля у країні становили близько 630 тис. тонн. На 8 листопада — 479 тис. Зазвичай наша місячна потреба — 1,5–2 млн тонн. І Україні необхідно імпортувати приблизно 3,5 млн тонн енергетичного вугілля для проходження зими. Експерти почали бити на сполох ще влітку. Але в уряді ніхто не квапився із розв’язанням цих проблем і не пояснював, що нестача вугілля в основному стосується державних запасів. Про це пише Юлія Самаєва, редакторка відділу економіки ZN.UA - "Блекаут влади".

Україна та її енергоринок опинилися в заручниках у Ріната Ахметова та його компанії ДТЕК, яка наразі є власницею 70% запасів усього енергетичного вугілля в країні та цілком логічно витрачатиме своє вугілля для роботи своїх же ТЕС (див. рис.). Ну і для шантажу.

Згадайте 2 листопада, коли при відносно теплій погоді, 11 працюючих атомних енергоблоках і непоганому запасі газу Україна запросила аварійну допомогу в 500 МВт електроенергії у Білорусі та ще 100 МВт у Словаччини. Чому? Через одночасний аварійний ремонт одразу трьох енергоблоків ДТЕК і неспроможність державної генерації взяти на себе навантаження. Що ж буде, якщо ДТЕК відключить не три енергоблоки, а одинадцять, як було минулої зими? А якщо вона робитиме це регулярно? Навряд чи тоді ми справимося без віялових відключень. Адже вугілля у держави закінчується швидко, а купити його вже ніде, — усі можливі поставки законтрактовано на пів року наперед.

З іншими матеріалами Юлії Самаєвої можна ознайомитися за посиланням.