UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дефіцит електроенергії у Києві: в Yasno пояснили ситуацію

Світло вимикають надовго і навіть вночі.

Гендиректор Yasno Сергій Коваленко пояснив, чому ситуація в енергосистемі столиці на сьогодні лишається складною. За його словами, Київ отримує лише 60% необхідних об’ємів через стан мереж та генерації. З цього доступного об’єму 40% іде на об’єкти критичної інфраструктури. Залишок ОСРи розподілять серед споживачів.

«Складається так, що споживання зараз є дуже нерівномірним протягом доби, обсяги дефіциту коливаються. Якщо в обідній час електроенергії вистачає у межах сірих зон графіків, то ввечері, коли всі приходять додому, споживання виходить за обмеження і сірі зони відключаються повністю», – повідомив Коваленко на своїй сторінці у Facebook.

Погода робить так, що ми більше користуємось електроприладами, дістаємо обігрівачі. Це надто навантажує систему та збільшує дефіцит.

По-друге, деякі генераційні об'єкти пішли на планові ремонти.

Цю нестачу генерації зараз намагаються балансувати за допомогою ГЕС. І тут криється відповідь на запитання, чому почали відключати вночі. Тому що ресурс гідроелектростанцій є вичерпним, вони не можуть працювати 24/7. Саме в нічні години ГЕС набираються.

Як зазначили раніше в "Укренерго", ситуація в енергосистемі України залишається складною через суттєве зниження температури на сході і в центрі країни, внаслідок зросло споживання та збільшився дефіцит потужності.