UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дефіцит держбюджету за дев'ять місяців 2019 р. склав 20,7 млрд грн

При цьому сума валового внутрішнього запозичення досягла 296 млрд грн.

Дефіцит державного бюджету за дев'ять місяців 2019 р. становив 20,7 млрд грн, або 0,7% ВВП. Основним компонентом його фінансування стали облігації внутрішньої позики - 79,2 млрд грн. При цьому сума валового внутрішнього запозичення сягнула 296 млрд грн.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Богдан, доктор економічних наук, зав.відділом державних фінансів Експертно-аналітичного центру Growford Institute. За її словами, значні суми внутрішніх державних позик не були використані на погашення боргів чи фінансування бюджетних видатків. Вони осідали на єдиному казначейському рахунку. Станом на 1 жовтня 2019 р. на ЄКР було накопичено 61,6 млрд грн. З одного боку, це підвищує ліквідність уряду, але з іншого - вказує на неефективне управління грошовими потоками.

"Небезпечним результатом утворення залишку таких коштів є виникнення додаткових видатків бюджету на обслуговування державних позик. Згідно з нашими оцінками, за поточного рівня відсоткових ставок за ОВДП на кожен залучений від їх продажу 1 млрд грн, що осідає на ЄКР і не спрямовується на фінансування бюджетних витрат, Мінфін щомісяця нараховує 12,5 млн грн відсоткових платежів", - зазначає експерт.

Детальніше про стан української економіки читайте в статті Тетяни Богдан "Боргове виснаження" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".