UA / RU
Підтримати ZN.ua

Де мають платити податки українські біженці – пояснює юрист

Податкове резидентство не прирівнюється до міграційного поняття резидентства.

Якщо людина проживає постійно в одній країні, то, звичайно, вона буде податковим резидентом цієї країни, і у неї взагалі не виникає питання щодо визначення цього статусу. Але якщо особа має місце проживання в двох країнах або більше, то тоді може виникнути питання, де ж їй сплачувати податки. Податкове резидентство не прирівнюється до міграційного поняття резидентства. Тобто наявність посвідки на проживання в тій чи іншій країні не обов’язково тягне за собою набуття статусу податкового резидента. Про це пише Ольга Черевко, керуюча партнерка юридичної компанії GLS, у статті "Які податки і де мають платити українські біженці".

В Україні та більшості країн світу першим тестом на визначення податкового резидентства є наявність місця проживання. Причому мова не обов’язково про наявність власного житла, це може бути і довгострокова його оренда. Якщо місце проживання є в двох країнах, як наразі це склалося в українських біженців, тоді статус визначається за процедурою, передбаченою договором про уникнення подвійного оподаткування. Абсолютно всі такі договори, що укладено Україною, в тому числі з країнами, про які піде мова нижче, містять приблизно один і той самий алгоритм визначення податкового резидентства:

  1. тест на наявність місця проживання;
  2. якщо місце проживання є в обох країнах, тоді податкове резидентство визначається за центром життєвих та економічних інтересів особи;
  3. якщо неможливо визначити, де знаходиться центр життєвих інтересів особи, тоді визначається за місцем звичайного проживання особи, тобто за місцем, де особа проживає більшість часу;
  4. якщо неможливо визначити місце звичайного проживання, тоді податкове резидентство визначається за громадянством такої особи.
  5. Важливо зазначити, що хоча на початковому етапі ви маєте самовизначити себе податковим резидентомтієї чи іншої країни, але це не означає, що ви самостійно можете обирати, де бути податковим резидентом і де ви хочете сплачувати податки.

Податкове резидентство визначається за критеріями, як зазначено вище, і якщо ви визначите своє податкове резидентство некоректно, то є великий ризик сплатити податки двічі або бути втягненим у тривалу та дорогу процедуру взаємоузгодження між країнами. Але навіть початок такої процедури не гарантує, що зрештою одна з країн вам поверне податки.