UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДБР викликає ексміністра енергетики Демчишина

Ексміністра викликають на 19 жовтня, на 10 годину. 

Державне бюро розслідувань викликає ексміністра енергетики Володимира Демчишина у справі про сприяння терористичним організаціям. Повістка ексміністру, який, за даними слідства, переховується за кордоном, оприлюднена на сайті ДБР.

Як випливає з документа, ексміністра викликають на 19 жовтня, на 10 годину.

Нагадаємо, минулого тижня колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину слідчі СБУ та ДБР оголосили підозру за статтею ст. 258-3 Кримінального кодексу України, - сприяння терористичній групі чи терористичній організації.

Як вважає слідство, Демчишин видав низку наказів, якими призначив на посади у державних підприємствах, які знаходяться на тимчасово окупованих Росією територіях, представників терористичних організацій "Л/ДНР".

Демчишин був призначений в Кабмін за квотою "Блоку Порошенко" і  працював в уряді Арсенія Яценюка з 2014 по 2016 роки. 

У грудні 2014 року Яценюк пригрозив відставкою Володимира Демчишину з поста глави Міненерго, якщо той протягом місяця "не візьме під контроль" призначення у своєму міністерстві і в підконтрольних їй підприємствах енергетичної сфери.

Водночас тоді ж ZN.UA звертало увагу, що Демчишин на посаді очільника Міненерго буде на прохання президента вельми чутливий до порад і інтересів російсько-українського бізнесмена Костянтина Григоришина.

Читайте також: Яценюк вважає, що Демчишин "став на шлях виправлення"

На сьогодні Демчишин, за даними СБУ переховується за кордоном. СБУ також обіцяє вивчити причетність до цієї справи п'ятого президента України Петра Порошенка і ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

За даними слідства, Демчишин перевищував свої службові повноваження, адже змусив очільників кількох енергетичних компаній в країні укласти договори з людьми, до призначення яких був причетний. Угоди стосувалися постачання вугілля на суму 3 млрд грн. Це призвело до того, що в розпорядженні проросійських терористів на Донбасі опинилося понад 200 млн грн.

Також наслідком протиправних дій Демчишина стало виникнення та закріплення так званих терористичних організацій "Л/ДНР" на окупованій Росією частині Донбасу. На додачу це призвело до зменшення фінансового навантаження країни-агресора щодо матеріального забезпечення "Л/ДНР", наголошують в СБУ.

Крім того, слідчі ДБР продовжують проводити розслідування по справі, яка стосується незаконного постачання вугілля з окупованих територій на суму 1,5 мільярда гривень.