UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДБР арештувало газ “Укрнафти”, імовірно, проданий за зниженою ціною компаніям Коломойського

Його реалізовували на неліцензованій біржі.

Державне бюро розслідувань наклало арешт на скраплений газ ПАТ “Укрнафта” в межах кримінального провадження щодо його незаконної реалізації за зниженою вартістю впродовж квітня-травня 2022 року. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

За даними Цензор.НЕТ, його могли придбати структури олігарха Ігоря Коломойського.

Слідчі встановили, що напівдержавне підприємство подало заявку на проведення аукціону з продажу скрапленого газу у квітні. Тоді аукціонний комітет затвердив біржу, запропоновану самою “Укрнафтою”, що не мала ліцензії на здійснення відповідної діяльності на організованих товарних ринках.

Як зазнають у ДБР, результати цього аукціону мають ознаки фальсифікації. Адже газ було продано переможцям за ціною, що майже в два рази нижча від ринкової. 

“Зокрема, переможцем на аукціоні визнано двох учасників з пропозицією цін близько 28 тис. гривень за тонну, хоча у той же день на іншому аукціоні ці ж компанії змогли купити скраплений газ із пропозиціями цін близько 55 тис. гривень за тонну. Інші учасники аукціону пропозиції ціни взагалі не надавали”, — йдеться в повідомленні.

За інформацією ДБР, сума збитків, завданих “Укрнафті”, у якій держава має значну частку, може сягати більше 300 мільйонів гривень.

Читайте також: Чергова перемога в судах бізнесу з орбіти Коломойського: "Укрнафта" відбилася від 394-мільйонного штрафу

Пресслужба не уточнила, кому саме був проданий газ. Однак, як повідомляє Цензор.НЕТ, йдеться про фірми, пов’язані зі співвласником підприємства Ігорем Коломойським.

Саме вони 27 квітня придбали в “Укрнафти” 14,12 тис. тонн скрапленого газу вартістю 28 тис. грн за кожну. Ринкова ціна того дня становила приблизно 50-52 тис. грн.

Раніше повідомлялося, що акціонери "Укрнафти" вчергове не змогли запустити процес розподілу активів між "Нафтогазом" та групою Ігоря Коломойського.