UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данилюк сподівається на черговий транш МВФ у червні

Без коштів МВФ Україні потрібно значно урізати видатки – міністр.

За оцінками міністра фінансів Олександра Данилюка, який попереджав депутатів про фінансові проблеми, Україна зможе домовитися про черговий транш МВФ найближчим часом. Подальше співробітництво з Фондом дозволить залучити кошти на зовнішніх ринках. Про це він розповів в інтерв'ю ЕП.

"Моя оцінка - вдасться", - відповів він на питання про притягнення траншу.

"І ми повинні це зробити у червні, тому що без цього ми не зможемо залучити на зовнішніх ринках необхідний фінансовий ресурс для фінансування бюджету. Ми планували ще в першому кварталі залучити більше двох млрд доларів. Прожили п'ять місяців без цього фінансування, але далі буде складніше", - зазначив міністр.

За його словами, бюджет - 2018 формувався на базі того, що Україна буде залишатися в програмі МВФ, а закон про Антикорупційний суд повинен був ухвалений ще до кінця 2017 року. За такий бюджет голосували депутати.

"Без МВФ нам значні витрати доведеться зупиняти", - підкреслив Данилюк.

"Якщо немає МВФ - секвестр неминучий", - підсумував він.

Повідомлялося, що глава місії МВФ в Україні Рон ван Руден направив прем'єр-міністру Володимиру Гройсману лист, в якому попередив про можливий зрив траншу.

Україна може отримати черговий транш кредиту МВФ у два млрд доларів вже в травні-червні цього року.

На думку автора DT.UA, відсутність фінансової підтримки МВФ ускладнить рефінансування понад $ 20 млрд суверенного і гарантованого державою боргу з термінами погашення у 2018-2020 роках. А виліт з програми Фонду закриє доступ України на зовнішні ринки запозичень, не дозволивши знайти там відсутні кошти.

Детальніше про взаємодію України з МВФ читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Пастка для переможця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".