UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данилюк назвав три кроки України для отримання траншу МВФ цього року

Глава Мінфіну спростував інформацію про бажання Києва перервати співпрацю з МВФ.

Україна наблизилася до виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду для отримання чергового траншу в рамках програми розширеного фінансування EFF. Тому є підстави очікувати його виділення до кінця поточного року, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Я реально оцінюю отримання траншу цього року", - сказав очыльник Мінфіну під час панельної дискусії в аналітичному центрі з Atlantic Council у Вашингтоні у п'ятницю, 13 жовтня.

Данилюк нагадав, що Верховна Рада проголосувала, і президент вже підписав закон про пенсійну реформу, на проведенні якої наполягав МВФ.

Наступним кроком міністр назвав спрощення приватизаційного процесу. Відповідний законопроект вже схвалений профільним комітетом і готовий для внесення до сесійної зали парлдаменту.

"Ми очікуємо його схвалення в першому читанні наступного тижня", - зазначив Данилюк.

Третім важливим кроком України міністр фінансів назвав створення антикорупційного суду. Затримку з прийняттям відповідного законодавства Данилюк пояснив очікуванням експертизи Венеціанської комісії.

Міністр фінансів категорично спростував інформацію про нібито бажання Києва перервати співпрацю з МВФ. Він підкреслив, що це співробітництво свідчить, що в Україні тривають необхідні реформи.

"МВФ – це сильний сигнал для залучення інвестицій: як прямих, так і боргових", - додав Данилюк.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що Україна зможе отримати черговий транш МВФ восени, а не у червні-липні, як очікувалося раніше.

За інформацією авторитетного американського видання Bloomberg, причиною затримки траншу стали затримка розгляду Верховною Радою законопроектів щодо земельної та пенсійної реформи до літніх канікул.

Як повідомлялося, 4 квітня Міжнародний валютний фонд оприлюднив Меморандум співпраці з Україною, в якому сказано про необхідність прискорення темпу реформ.

Відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом близько 17 млрд доларів спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми і виділення траншів. У 2015 року Україна отримала лише два транші - 5 млрд доларів в березні і 1,7 млрд доларів - в серпні 2015 року. У вересні 2016 року МВФ виділив Україні третій транш - на 1 млрд доларів, у квітні 2017 року Україна отримала ще 1 мільярд у рамках четвертого траншу.