UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данія виділила рекордну для країни суму на допомогу Україні

Уряд зазначає, що допомога Україні є пріоритетом.

У наступному році Данія збільшить допомогу для розвитку України на 300 млн крон (понад 43 млн доларів) з 1,2 до 1,5 млрд крон. Це рекордна сума для країни.

Допомога Україні та українському народу є основним пріоритетом, зазначили на сайті данського уряду.

«Цього року ми знову виділяємо рекордну суму на цивільні потреби, щоб продовжити важливу підтримку та допомогти подолати важкі наслідки війни. Відновлення України буде довготривалим, а потреби – величезними», -  сказав міністр співробітництва в галузі розвитку та глобальної кліматичної політики Ден Йоргенсен.

Читайте також: Українські льотчики у Данії готові до перших польотів на F-16 – Залужний

Кошти виділять для невідкладної допомоги жертвам війни. Водночас, вони також допоможуть у якнайшвидшому відновленні країни. Зокрема мова йде про допомогу українцям у більш екологічній та якісній реконструкції критичної інфраструктури, серед якої постачання електроенергії та води.

Уряд Данії взяв на себе особливу відповідальність за місто Миколаїв та його реконструкцію. У місті Данія допомагає забезпечити кращий доступ до води та тепла, а також відбудовувати та ремонтувати райони, школи та медичні заклади.

Читайте також: Данія вимагає від РФ скоротити штат російського посольства у Копенгагені

«Жорстокий напад Росії на Україну залишив глибокі шрами не лише в українському суспільстві. Наслідки також поширюються на сусідні з Україною країни, які потерпають від російського впливу, приймаючи українських біженців та стикаючись із проблемами енергопостачання. Тому Данія також приділятиме більше уваги, зокрема Грузії та Молдові, щоб прискорити реформи та широкі процеси демократизації, з якими вони стикаються», - йдеться в заяві уряду.

Нагадаємо, Данії передасть 19 західних літаків F-16 для України. Перша партія винищувачів прибуде в країну до Нового року.