Вперше за останнє десятиліття на ринку цукру під час сезону переробки спостерігається зростання його вартості. Тільки за минулий тиждень гуртова ціна на продукт підвищилася на 9%. Учасники ринку пояснюють подорожчання тим, що не можуть працювати собі у збиток, як у минулі два сезони, коли ціна цукру була нижчою за його собівартість, пише "Коммерсантъ-Україна".
Середня гуртова ціна на цукор за останній тиждень підвищилася на 9,1%, до 6 тис. грн за тонну станом на 1 листопада. Такі дані оприлюднили одразу кілька агентств: "АПК-Інформ", AAA і "ПроАгро".
"На цукровому ринку така ситуація спостерігається вперше за останні десять років, коли в сезон цукроваріння ціни на продукцію не падають, а, навпаки, зростають", - відзначає незалежний експерт ринку цукру Олексій Крутибіч (колишній топ-менеджер великих агрокомпаній).
У той же час, топ-менеджер однієї з великих роздрібних мереж повідомив виданню, що закупівельна ціна на цукор почала підвищуватися більше тижня тому. А голова правління Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук додав, що цей рік є нетиповим порівняно з попередніми двома.
"Тоді спостерігалося перевиробництво цукру. Тоді як наразі виробництво різко скоротилося, практично наполовину", - пояснює він. У минулому сезоні було вироблено 2,3 млн т цукру, тоді як за підсумками цього сезону прогнозований обсяг складе 1,3-1,4 млн т.
Крутибіч каже, що на виробництво вплинула дощова погода, через що були проблеми зі збиранням врожаю цукрових буряків. За словами Ярчука, на це також вплинуло профіцит цукру у країні, який призвів до падіння цін на нього - якщо влітку 2011 року вони досягали 9 тис. грн/т, то протягом останніх двох років коливаються в межах 4,5-5,5 тис. грн/т, в результаті чого з ринку пішли деякі виробники. Крутибіч зазначає, що зараз займаються переробкою 38 заводів, тоді як минулого року - понад 60 підприємств.
Втім, у Міністерстві аграрної політики і продовольства не бачать причин для підвищення цін на цукор. "Для зміни ціни підстав немає. Швидше за все, учасники ринку розхитують кон'юнктуру, може, навмисно, щоб підняти ціну на цукор", - зазначив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк.
Внутрішнє споживання цукру становить 1,8 млн т. Враховуючи прогнозований обсяг виробництва і залишок 900 тис. т цукру, пояснює він, перехідний залишок на наступний рік складе більше 400 тис. т. Учасники ринку менш оптимістичні у своїх прогнозах, пояснюючи, що внутрішнє споживання цукру скоротиться зі звичайних 1,8 млн т до 1,5-1,6 млн т, і це пов'язано з тим, що компанії Roshen заборонили експортувати продукцію до Росії. !zn
Читайте також:
Держстат повідомив про нульову інфляцію у вересні і здешевлення продуктів на 0,1%
В Україні використовують цукрозамінники, заборонені у розвинених країнах
Азаров дав розпорядження забезпечити макроекономічну стабільність дешевими овочами