UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цукор вперше за останні 10 років подорожчав у пік сезону переробки

У Мінап впевнені, що цукрозаводчики навмисно розхитують ринок, щоб заробити на коливаннях цін. Виробники у свою чергу скаржаться на низький урожай буряків.

Вперше за останнє десятиліття на ринку цукру під час сезону переробки спостерігається зростання його вартості. Тільки за минулий тиждень гуртова ціна на продукт підвищилася на 9%. Учасники ринку пояснюють подорожчання тим, що не можуть працювати собі у збиток, як у минулі два сезони, коли ціна цукру була нижчою за його собівартість, пише "Коммерсантъ-Україна".

Середня гуртова ціна на цукор за останній тиждень підвищилася на 9,1%, до 6 тис. грн за тонну станом на 1 листопада. Такі дані оприлюднили одразу кілька агентств: "АПК-Інформ", AAA і "ПроАгро".

"На цукровому ринку така ситуація спостерігається вперше за останні десять років, коли в сезон цукроваріння ціни на продукцію не падають, а, навпаки, зростають", - відзначає незалежний експерт ринку цукру Олексій Крутибіч (колишній топ-менеджер великих агрокомпаній).

У той же час, топ-менеджер однієї з великих роздрібних мереж повідомив виданню, що закупівельна ціна на цукор почала підвищуватися більше тижня тому. А голова правління Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук додав, що цей рік є нетиповим порівняно з попередніми двома.

"Тоді спостерігалося перевиробництво цукру. Тоді як наразі виробництво різко скоротилося, практично наполовину", - пояснює він. У минулому сезоні було вироблено 2,3 млн т цукру, тоді як за підсумками цього сезону прогнозований обсяг складе 1,3-1,4 млн т.

Крутибіч каже, що на виробництво вплинула дощова погода, через що були проблеми зі збиранням врожаю цукрових буряків. За словами Ярчука, на це також вплинуло профіцит цукру у країні, який призвів до падіння цін на нього - якщо влітку 2011 року вони досягали 9 тис. грн/т, то протягом останніх двох років коливаються в межах 4,5-5,5 тис. грн/т, в результаті чого з ринку пішли деякі виробники. Крутибіч зазначає, що зараз займаються переробкою 38 заводів, тоді як минулого року - понад 60 підприємств.

Втім, у Міністерстві аграрної політики і продовольства не бачать причин для підвищення цін на цукор. "Для зміни ціни підстав немає. Швидше за все, учасники ринку розхитують кон'юнктуру, може, навмисно, щоб підняти ціну на цукор", - зазначив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк.

Внутрішнє споживання цукру становить 1,8 млн т. Враховуючи прогнозований обсяг виробництва і залишок 900 тис. т цукру, пояснює він, перехідний залишок на наступний рік складе більше 400 тис. т. Учасники ринку менш оптимістичні у своїх прогнозах, пояснюючи, що внутрішнє споживання цукру скоротиться зі звичайних 1,8 млн т до 1,5-1,6 млн т, і це пов'язано з тим, що компанії Roshen заборонили експортувати продукцію до Росії. !zn

Читайте також:

Держстат повідомив про нульову інфляцію у вересні і здешевлення продуктів на 0,1%

В Україні використовують цукрозамінники, заборонені у розвинених країнах

Азаров дав розпорядження забезпечити макроекономічну стабільність дешевими овочами