Індекс продовольчих цін ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН) в грудні 2014 року впав на 1,7% - до мінімальних з серпня 2010 року 188,6 пункта, повідомляється в прес-релізі ФАО, передає "Інтерфакс-Україна".
Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився в грудні на 2,3% порівняно з листопадом і становив 174 пункти. Зниження індикатора викликано зростанням пропозиції на ринку і зменшенням імпорту з боку ряду найбільших споживачів - зокрема, Росії і Китаю, наголошується в повідомленні.
Індекс цін на цукор у грудні порівняно з листопадом знизився на 4,8% - до 219 пунктів. Прогноз виробництва цукру в Бразилії, найбільшому світовому виробнику і експортері цукру, як і раніше позитивний, проте через падіння цін на паливо менший обсяг цукрової тростини буде перероблений в етанол.
Індекс цін на рослинні олії опустився на 2,4% - до 161 пункту. Така динаміка пояснюється зниженням попиту на пальмову олію для виробництва біопалива.
Індекс цін на м'ясо в середньому склав 204 пункти, що на 1,9% нижче в порівнянні з показником листопада. Ціни на м'ясо зменшилися головним чином на тлі зростання курсу долара і збільшення пропозиції.
Лише ціни на зернові слабо зросли з листопада. Індекс цін на зернові в грудні підвищився на 0,4% в порівнянні з листопадовим показником і склав 183,9 пункта.
За минулий рік індикатор цін на продовольство в середньому становив 202 пункти, що на 3,7% менше, ніж роком раніше. Максимальне зниження було зафіксовано в цінах на зернові культури (-12,5%), молочні продукти (-7,7%), масла (-6,2%) і цукор (-3,8%). Єдиною категорією продуктів харчування, ціни на яку зросли за минулий рік, стало м'ясо (+8,1%).
Індекс продовольчих цін ФАО - середньозважений показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик п'яти продовольчих сировинних товарних груп: зернові, м'ясо, молочні продукти, рослинні масла і цукор.
Інфляція в Україні в 2014 році становила 24,9%. Найбільше (на 25,7% і 14,4%) подорожчали продукти переробки зернових та овочі. У той же час на 2,6% знизилися ціни на цукор.