UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на нафту зростають після значного зниження напередодні

Корекцію у вівторок стримують побоювання щодо темпів зростання економіки Китаю.

Ціни на нафту у вівторок незначно коригуються вверх після того, як напередодні знижувалися на 2-3% на повідомленнях ОПЕК про попит на нафту.

Вартість листопадових ф'ючерсів на північноморську суміш Brent піднімалася до 47,38 долара за барель. За підсумками торгів в понеділок їх вартість впала на $ 1,77 (3,68%), склавши $ 46,37 за барель.

Вартість жовтневих ф'ючерсів на легку нафту марки WTI - на 0,32%, до 44,26 долара за барель, свідчать дані Bloomberg.

Котирування нафти еталонних марок у вівторок підвищуються, проте публікація даних про зростання запасів палива в США за підсумками третього тижня поспіль може змінити ситуацію на ринку в другій половині дня, зазначає агентство.

У понеділок ОПЕК знову поліпшила прогноз світового попиту на нафту в 2015 році на 90 тисяч барелів на день - до 92,79 мільйона барелів на день, погіршивши при цьому прогноз по попиту на нафту в 2016 році на 50 тисяч барелів на день - до 94,08 мільйона барелів на день. Перегляд прогнозу на 2015 рік пов'язаний із виявилися кращими, ніж очікувалося, економічними показниками в країнах-членах ОЕСР в Північній Америці і Європі в першому півріччі.

Корекцію у вівторок стримують побоювання щодо темпів зростання економіки Китаю. "У першій половині 2015 року зростання ВВП Китаю, за офіційними даними, склав 7% в річному вираженні. Офіційні дані по економічному зростанню контрастують із даними щодо зростання попиту на нафту, який залишається низьким у 2015 році", - наводить агентство Рейтер думку аналітиків Wood Mackenzie.

Здешевлення нафти останнім часом експерти пояснюють підвищеною пропозицією на ринку, що виникла через американських виробників сланцевої нафти, які послабили колись міцні позиції країн-членів ОПЕК на світовому ринку нафти. На думку аналітиків, ринок нафти чекає рекордний за 30 років надлишок пропозиції. Пропозиція нафти перевищує попит вже півтора року.