UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чотиристоронній зустрічі бути? У Туреччині заявили про прогрес у переговорах з РФ щодо вивезення українського зерна

Анкара вирішила й ряд питань, які хвилювали безпосередньо її. 

Сьогодні у Москві відбулися переговори з турецькою делегацією, які стосувалися вивезення українського зерна морським шляхом. В міноборони Туреччини атмосферу перемовин назвали "конструктивною і дуже позитивною", зазначає видання Milliyet.

Учасники зустрічі згодом заявили про досягнення порозуміння щодо проведення чотиристоронніх переговорів за участі України та ООН. Вони можуть відбутися вже найближчими тижнями. 

Під час зустрічі обговорювалися й питання вивезення комерційних суден, які сьогодні заблоковані в українських портах, та безпечне повернення в Туреччину літаків, які досі стоять у Борисполі. Також турецька сторона повідомила, що корабель "Азов Конкорд" вже вийшов з порту тимчасово окупованого росіянами Маріуполя. 

Читайте також: Для вирішення проблеми вивезення українського зерна з Одеси залишилися лічені тижні - Ліз Трас

Голова ОП Андрій Єрмак пояснив, як світ може уникнути продовольчої кризи. Для цього є три кроки: військові конвої для суден з зерном, посилення антиросійських санкцій, постачання Україні необхідної зброї. 

Нагадаємо, РФ блокує вивезення з українських портів зерна і тим часом сама розкрадає елеватори на окупованих територіях.

Під тиском світового товариства для розблокування морських шляхів з нашої країни стало відомо, що Анкара та Москва досягли попередньої домовленості про постачання української сільськогосподарської продукції через Чорне море. При цьому з Києвом ці держави питання не узгоджували, а безпосередньо Туреччина є однією з країн, яка купує зерно, вкрадене росіянами в Україні.