UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому роботодавці не вказують в оголошеннях зарплату: поради HR-експертки, які вакансії оминати

Не вказана в оголошеннях зарплата часто є найменшою проблемою.

Попри світові тенденції щодо відкритості зарплат, зокрема закони, які зобов’язують роботодавців вказувати у вакансіях діапазон зарплат, в Україні подібна практика — рідкість. Що стоїть за небажанням компанії показувати рівень зарплати та що з цим робити кандидатам, розповіла виданню Happy Monday HR-експертка та кар’єрна консультантка Домініка Іванова-Бекар.

За словами експертки, вакансії, які з’являються на джоб-сайтах чи сторінках компанії у соцмережах, можна поділити на три типи:

Вакансії, де вказана зарплатна вилка 

Експертка рекомендує звертати увагу на розмір самої вилки, наскільки велика розбіжність між зазначеними цифрами.

Якщо в зарплати зазначена вилка з величезним діапазоном, наприклад від 10 000 до 300 000 грн, та супроводжується коментарем на кшталт: «Ваша заробітна плата буде залежати тільки від вашої наполегливості та активності», експертка радить оминати подібні оголошення. Бо з ймовірністю 99,9% за цим стоять шахраї.

Другий варіант — це коли діапазон зарплат у вакансії не такий разючий, наприклад: від 20 000 до 30 000 грн, від 60 000 до 90 000 грн. В цьому випадку, ймовірно, роботодавець хоче спочатку зрозуміти ринок кандидатів, оцінити їх рівень, проаналізувати, хто відгукується на цю вакансію. 

Наприклад, роботодавець визначився, що готовий платити співробітникові 30-50 тисяч гривень на місяць. В результаті аналізу він доходить висновку, що зараз може найняти спеціаліста з порівняно невеликим досвідом, але з великим бажанням його набути, за 30 000 на місяць, і далі, зі зростанням рівня компетентності працівника, буде підвищуватися і його зарплата. Або він може обрати іншу стратегію — найняти досвідченого фахівця, в розвиток якого вже нічого вкладати не потрібно, і платити йому за верхньою межею. Якби у вакансії був зазначений тільки нижній або верхній рівень зарплати, то компанія не залучила б одну з цих категорій пошукачів і не мала б вибору, кого найняти.

В іншому випадку наявність такої вилки може означати, що винагорода на цій позиції передбачає фіксовану ставку та перемінну частину (бонуси, KPI’s тощо). Це особливо актуально для менеджерів з продажу.

Вакансії без вказання зарплати 

Якщо ж в вакансії вказана лише загадкова фраза «рівень заробітної плати встановлюється за результатами інтерв’ю», експерт пояснює це двома обставинами.

- роботодавець уникає розголосу рівня зарплат, бо існує ризик демотивації чинних співробітників. Це стосується компаній, які ще не виробили системний підхід щодо внутрішньої системи винагороди працівників, рекрутинг ведеться хаотично, тому в рамках одного відділу та навіть однієї посади співробітники можуть мати різні зарплати.

- роботодавець розуміє, що рівень зарплат на ринку виріс, але збільшити дохід співробітникам поки не має можливості, а нові люди потрібні. У такій ситуації компанія змушена найняти спеціаліста на вищу зарплату, а вже згодом вирівнювати оклади всім іншим;

- компанія працює на висококонкурентному ринку та приховує дані від конкурентів;

- компанія має великі амбіції, але не великий бюджет. Така компанія потребує висококваліфікованих спеціалістів, але розуміє, що якщо одразу заявить свій бюджет для посади, то з великою ймовірністю вакансію не вдасться закрити. Тому роботодавець робить ставку на те, що в процесі переговорів він якось зможе вплинути на рішення кандидата та переконати його в перспективності вакансії.

У всіх випадках людям, які шукають роботу, експертка наполегливо рекомендує завчасно підготуватися до перемовин щодо зарплатні:

- від якої суми я готовий виконувати дані обов’язки?
- скільки я хочу заробляти на цій посаді в перспективі?

«Відповідь на перше запитання позначить рівень оплати, нижче якого робота для вас не має сенсу. А відповідь на друге питання — це ваш орієнтир, перспектива, до якої потрібно дійти. І далі в переговорах з роботодавцем ви вже будете керуватись цією інформацією», - зазначає експертка.

«Облиште сором’язливість та упередження, що «роботодавець має сам усвідомити та запропонувати» і що, не приведи Боже, він подумає, що вас цікавлять тільки гроші. Усвідомте, що вас наразі нічого не пов’язує з цією компанією і ви нічого не втрачаєте. Тому впевнено відстоюйте свої інтереси», - радить експертка.

Нагадаємо, протягом останнього року в деяких містах і штатах США набрали чинності закони, які зобов’язують роботодавців вказувати у вакансіях діапазон зарплат. 

Водночас згідно з даними сайту працевлаштування robota.ua, в Україні у 40% опублікованих вакансій не зазначено розмір компенсації праці для пошукачів.