UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому ріст зарплат у 2022 році буде низьким: пояснює Мінфін

«Бюджет формується за календарем, але економіка так не живе», — каже міністр Марченко

Мінімальна зарплата у 2022 році зросте лише на 200 гривень, свідчить затверджений урядом проєкт держбюджету. Чим зумовлений такий ріст, міністр фінансів Сергій Марченко пояснив у інтерв’ю «Українському радіо», текст якого опублікував Мінфін.

Нині мінімальна зарплата складає 6 тисяч гривень. У грудні її піднімуть до 6500 грн, а з жовтня 2022 року - до 6700 грн.

«Ці цифри ретельно прораховані і під них є база розрахунків. Тут важливо не нашкодити. Підвищувати мінімальну заробітну плату треба акуратно, з урахуванням макроекономічних факторів, зважати на рівень споживання і на те, що бізнес повинен мати можливість платити такі заробітні плати, і дивитися на рівень інфляції. Швидкий ріст заробітних плат, зокрема й мінімальних, ― це інфляційний чинник», — пояснює міністр.

Марченко нагадав, що минулого року, коли в бюджет закладали більшу суму на підвищення мінімальних зарплат, з боку бізнесменів було багато критики, оскільки вони були змушені платити вищі зарплати.

Читайте також: Держстат з'ясував, в яких регіонах України найбільші зарплати

«Минулого року був прихильником цього рішення, бо це було обґрунтовано, але цього року, після перерахунків, вважаємо, що запропонований темп є достатнім. Цього року відбувся суттєвий приріст, але це не означає, що він має бути таким кожного року. Це б означало, що ми не дбаємо про економіку взагалі, а думаємо лише про один показник ― мінімальну заробітну плату. Ми можемо собі дозволити саме такий ріст», ― переконаний чиновник.

Разом із тим у 2022 році уряд планує тричі підвищити прожитковий мінімум. З січня він становитиме 2393 грн, з 1 липня - 2508 грн, з 1 грудня - 2589 грн.