У зв'язку з підвищенням температур в Україні, у липні-серпні накопичується більше ефективного тепла, що створює передумови для отримання двох врожаїв. Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяни Адаменко в інтерв'ю УНН.
«Підвищення середньомісячної температури означає, що в Україні більше накопичується ефективного тепла. Кожна культура для врожаю вимагає певної кількості ефективного тепла, яке перевищує або відповідає його біологічним потребам. У липні-серпні накопичується більше ефективного тепла, і є ймовірність двох врожаїв. Ми говоримо про овочеві культури», - зазначила Адаменко.
За її словами, це створює певні умови, щоб збирати по два, і навіть по три врожаї.
«Але для цього потрібні районовані сорти, які пристосовані до наших агрокліматичних умов, щоб не вийшло так, як вийшло з сортами європейської пшениці, які не пристосовані до наших умов. Краще, якщо це буде своя українська селекція. Або ж західні сорти, районовані до наших умов», - сказала Адаменко.
При цьому вона зазначила, що тенденція до підвищення температури в Україні спостерігається по всіх сезонах.
«У нас в останні роки існує тенденція до підвищення температур повітря особливо влітку. Якщо весна у нас трималася у межах кліматичної норми, то в останні роки вже фіксується підвищення температур, особливо у квітні. Нинішній травень - він унікальний, і потрібно ще кілька років, щоб зрозуміти - це тенденція чи такий рік, який випадає серед ряду інших», - сказала Адаменко. !zn
Читайте також:
Картопля, буряк, хліб і алкоголь - найпопулярніші продукти харчування українців
Уряд почав розробляти план, як Україна виживатиме в умовах тропічної Африки
Прислухавшись до уряду, фермери викинуть на смітник 2 млн т овочів
Азаров звинуватив у подорожчанні капусти своїх попередників