UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через війну РФ в Україні в країнах ЄС енергетична мінікриза, про яку ніхто не говорить — прем'єр-міністр Греції

Влада Греція заявила про різке зростання цін на електроенергію.

Ціни на електроенергію в Південно-Східній Європі впродовж цього літа зросли вдвічі через російські удари по українським енергооб'єктам. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, пише Financial Times.

На його думку, це свідчить про вразливість енергоринків ЄС і вимагає термінової "політичної відповіді".

У листі до Єврокомісії Міцотакіс зазначив, що ціни на електроенергію зросли в серпні з 60 до 120 євро за МВт-год. Він закликав Урсулу фон дер Ляєн терміново розв'язати проблему нестачі транскордонних потужностей для стабілізації цін.

Серед факторами, що зумовили зростання цін у Греції, Угорщині та Румунії були: спекотна погода, перебої у виробленні електроенергії та мала кількість опадів, через які пересохли водосховища, що живлять гідроелектростанції.

Однак головним фактором стали атаки Росії на енергосистему України, що призвело до шестикратного збільшення імпорту електроенергії в Україну від сусідніх країн ЄС.

"Це ще одна ціна, яку руйнівна війна Росії накладає на нашу економіку", – написав грецький прем'єр.

Крім іншого, Міцотакіс вимагає посилити контроль за ринком електроенергії. 

"Ми відчуваємо, що відбувається мініенергетична криза, про яку ніхто не говорить", – заявив представник грецького уряду.

Читайте також: Зима без відключень світла: Кудрицький назвав дві умови

Раніше Володимир Кудрицький, колишній очільник "Укренерго" розказав про те, що з раніше анонсованого президентом Володимиром Зеленським 1 гігавату газової маневреної генерації в Україні побудовано в поточному році лише близько 60 МВт.