UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через пів року санкцій Росія буде готова розмовляти про повернення Криму та Донбасу - CASE Україна

За пів року Росія усвідомить, що без неї усьому світу живеться краще, а її газ і нафту прекрасно заміняють.

Світ переживає останні тижні, коли він залежить від російських енергоносіїв, але до наступних холодів будуть перебудовані усі ланцюги поставок, Росія опиниться в ситуації світового вигнанця, і буде готова розмовляти про повернення Криму та Донбасу, навіть без  тиску. Такий прогноз дав виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

"Російську економіку виносять. Виносять усім світом. Ще кілька тижнів опалювального сезону. Ще кілька країн потрібно продавити збільшити видобуток. Далі буде легше. Багато роботи з перебудови ланцюжків постачання. Додаткові транзакційні витрати пост-COVID-ної економіки. Але рішення прийнято, націю уродів системно випилюють зі світової спільноти. Це інвестиція у мир і спокій цивілізованого світу. До наступної осені увесь світ зменшить закупки "газку і нєфті" до критичного мінімуму. І це рішення буде стратегічне, тобто незмінне на наступні 5-10 років" - зазначив Боярчук.

Читайте також: Євросоюз розробляє рішення про повну відмову від російських енергоносіїв

Він висловив переконання, що ніхто з цивілізованого світу не захоче мати в своїй карті ризиків чергових припадків російської агресії.

"Так, будуть CEO, які спробують пропетляти, бо гроші є гроші. Але кожен, хто спробує мати справу з мокшами (росіянами, - ред.), розділятиме з ними відповідальність за військові злочини. Тому коли усім стане зрозуміло, що стійкість України не просто випадковість/ тимчасовість, а нова реальність – теро-раша стане нацією прокажених навіть для самих повільний слоупоків", - зазначив експерт.

За його словами, Україна також має пережити цей період світової трансформації, оскільки все буде триматись виключно на нашій стійкості.

"Час від часу нас будуть підштовхувати "домовитись посередині", бо у них "втома від війни", - каже експерт.

Але за пів року, за його прогнозами, Росія досягне такого дна, що буде готова розмовляти про повернення окупованих Донбасу і Криму, без жодного тиску на неї.

"Хороше – в такій конфігурації повернення Криму та Донбасу має усі шанси відбутись і без додаткових військових втрат. За пів року випилювання мокшів (росіян, - ред.) зі світових ланцюжків постачання вони з подивом дізнаються, що без "рассіюшки" нормальним людям живеться простіше та спокійніше, а їхній "газок і нєфть" прекрасно заміняють. Коли ізоляція стане довершеним фактом – тоді ми будемо готові до справжніх перемовин", - наголосив Боярчук.

Читайте також: Велика Британія закликала всіх членів G7 заборонити імпорт нафти з Росії

Нагадаємо, 14 березня російська державна нафтова компанія "Зарубежнефть" вже не змогла продати свою нафту. Ніхто не захотів її купувати, на тендер не зареєструвалась жодна компанія-покупець. Раніше нафта "Сургутнефтегазу" також не змогла продати свою сировину.

На початку березня президент США Джо Байден оголосив запровадження заборони на імпорт російських нафти, газу та вугілля.

До запровадження ембарго на російську нафту та нафтопродукти офіційно також приєдналася Велика Британія. Крім того, Великобританія закликала всіх членів G7 заборонити імпорт нафти з Росії.

Євросоюз розробляє рішення щодо повної відмови від російських енергоносіїв.

Австралія підтримала нафтове та сировинне ембарго Росії. 

Багато покупців уникають придбання російської сировини й через іміджеві ризики.

Так, Росія не може знайти покупців на свою нафту в Азії попри великі знижки. Як пише Bloomberg, запланований на минулий четвер аукціон з продажу російської нафти на азійському ринку не відбувся через відсутність покупців. Це може означати, що азійські покупці також уникають російської нафти, попри ціни, які трейдери називають "неймовірно" низькими.

Крім того, економічні санкції, введені проти Росії у відповідь на військове вторгнення в Україну, обмежили здатність Китаю закуповувати нафту в Росії.