UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через два дні забруднені води з Сейму та Десни досягнуть Києва: чи варто готуватися мешканцям столиці

Крім іншого, у столиці є декілька джерел для водопостачання.

За прогнозом Укргідрометцентру забруднена вода орієнтовно досягне Київщини 14-16 вересня. ZN.UA дізналося, чи треба людям якось до цього готуватися, наприклад, запасатися водою чи додатково фільтрувати воду тощо. Про це виданню розказала Анна Даниляк, екологиня, фахівчиня з екологізації сільського господарства ГО "Екодія". 

На її думку, людям не варто панікувати. Даниляк назвала низку причин, "чому не варто панікувати".

"Перше – очевидна позитивна тенденція до зменшення концентрації забруднення - покращення якості води р. Сейм на Чернігівщині вже фіксується. Отже, коли забруднення досягне столиці, воно вже не буде таким масштабним, як було, на Сумщині чи навіть на Чернігівщині", - вказала вона.

По-друге, у столиці все-таки є декілька джерел для водопостачання. Так, Десна – найбільше з них, але якщо збережеться хоч якась загроза споживання води з цього джерела, то альтернативне водопостачання для такого великого міста існує. Забруднену воду просто не запустять в мережу, через зрозумілі масштабні негативні наслідки.

По-третє і найважливіше - все-таки люди не споживають воду напряму з річки.

"Вся вода з водозабору, проходить т.з. водопідготовку, тобто доочищення до безбезпечного стану, тільки після цього вона потрапляє у мережу водозабезпечення. У “Київводоканалі” вже наголосили, що готові застосувати технологію посиленого очищення води з використанням пилоподібного активованого вугілля, щоб усунути як саме забруднення, так і неприємні запахи", - додала вона. 

Читайте також: В річках Сейм та Десна вже зібрали понад 17 тонн мертвої риби - Держекоінспекція

Раніше повідомлялось, що забруднення річки Десна поширилось далі, однак для Києва наразі немає загрози погіршення якості питної води. Фахівці Держводагентства та Держекоінспекції постійно аналізують дані від лабораторій та експертів.