UA / RU
Підтримати ZN.ua

Частка непрацюючих кредитів в банках істотно скоротилася – НБУ

Якість загального кредитного портфеля підвищилась майже в усіх групах банків.

З початку року по 1 вересня обсяг проблемних кредитів (NPL) вперше за останні роки знизився нижче рівня 50% і становив 49,3% (-3,6 п.п. з початку року). На поліпшення кредитних портфелів банків впливають кілька факторів, зазначають у прес-службі Національного банку України (Нацбанк).

По-перше, зростання нового роздрібного кредитування (близько 30% р/р). За вісім місяців частка непрацюючих кредитів в цьому сегменті зменшилася на 6,55 п. п. до 39,5%.

По-друге, значні реструктуризації кредитного портфеля держбанками більш ніж на 30 млрд грн за рахунок механізму добровільного фінреструктуризації. Це дозволило держбанкам (без Приватбанку) з початку року знизити рівень NPL з 55% до 49%.

У НБУ відзначають, що якість загального кредитного портфеля підвищилась майже в усіх групах банків. Найбільш відчутно це помітно в приватних і іноземних банках (без банків з російським капіталом) - до 20,2%. Частка непрацюючих кредитів в п'яти найбільших іноземних банках становить лише 13%.

Раніше повідомлялося, що за перше півріччя поточного року обсяги непрацюючих кредитів в державних банківських установах скоротилися на 5,3% (або на 22 млрд грн), до 415 млрд грн.