UA / RU
Підтримати ZN.ua

Частка "Газпрому" на європейському ринку газу в 2018 році зросла на 2%

В компанії не бачать конкурентів у продавцях скрапленого газу.

"Газпром" очікує середню експортну ціну на газ в Європі на поточний рік на рівні $ 230-250 за 1000 кубометрів при збереженні своєї ринкової частки в регіоні на рівні не менше 35%. Про це сказала інвесторам в Гонконзі глава "Газпромекспорту" Олена Бурмістрова, передає Reuters.

Вона зазначила, що в 2018 році частка "Газпрому" на ринку Європи зросла до 36,7% з 34,7% у 2017 році. Вона додала, що поки рано говорити про те, що зріджений природний газ (СПГ) з США позначається на газовому ринку Європи.

За даними російського холдингу, показники "Газпрому" з експорту на ринку Європи в 2018 році в три рази перевищують показники експорту СПГ всіх світових виробників - 201,8 млрд кубометрів. Крім того, у 55 разів більше, ніж поставки в Європу з США.

У компанії розраховують, що потреба Європи в імпорті газу буде збільшуватися до 2035 року і досягне не менше 85 млрд кубометрів. У "Газпромі" це пов'язують з падінням власного видобутку в Європі, а також у зв'язку зі зниженням поставок трубопровідного газу з Алжиру.

Повідомлялося, що якщо в РФ не зможуть отримувати майже 30 млрд євро, які зараз отримують за газ, який йде транзитом через Україну, то будуть змінюватися стратегія. Вже сьогодні "Газпром" скуповує європейські компанії.