UA / RU
Підтримати ZN.ua

Буде дорожчати: у 2023 році очікується зростання цін на хліб

Це пов'язано із майбутнім урожаєм.

Український бізнес прогнозує зростання споживчих цін цього року на рівні 23,3%. Також у 2023 році можливе зростання вартості сільськогосподарської продукції, пише «Апостроф».

Читайте також: В Україні ціни на яблука пішли в гору

Через зміну посівних площ очікується, що структура врожаю 2023 року суттєво відрізнятиметься від попередніх. Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин наголосила, що вперше в історії України посівні площі під олійні культури будуть більшими, ніж під зернові.

«За попередніми оцінками, посівні площі під зерновими культурами у 2023 році становитимуть 8,7 мільйона гектарів, що на 22% менше від показника 2022 року. При цьому посівні площі під олійними прогнозуються на рівні 9,7 мільйона гектарів, що на 32% перевищує показник 2022 року», - зазначила аналітик.

Експерти також прогнозують зниження врожайності у 2023 році через те, що фермери змушені економити та вносити на 50-60% менше добрив. За оцінками фахівців, урожай із гектара знизиться залежно від регіону та культури на 10-30% порівняно із середніми торішніми показниками.

«У результаті прогнозується, що загальний урожай зерна у 2023 році може становити 34 мільйони тонн, що на 37% менше від показника 2022 року. Олійних культур очікується 19,3 мільйона тонн – на 13% більше за показник 2022 року», – підвела підсумок Світлана Литвин.

Разом з тим, як запевняють експерти, зменшення врожаю ніяк не вплине на інтереси споживачів, оскільки аграрії в умовах війни вирощують набагато більше хліба, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Однак у 2023 році можливе зростання вартості сільськогосподарської продукції.

Кінцеву ціну фахівцям важко прогнозувати, оскільки вона залежить від кількох факторів. Зокрема, на вартість продукції впливатимуть логістичні проблеми.

Нагадаємо, в Україні продовжує дешевшати гречка.