UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британський інвестор, який намагається відсудити $100 млн в Києва, насправді може бути громадянином РФ – ЗМІ

Відповідну інформацію, ймовірно, оголосили в КМДА, пославшись на дані розвідки.

Британський інвестор в Україні та бенефіціарний власник українського підприємства ТОВ "Київ-Термінал", яке намагається відсудити в Китєва $100 млн, Тамаз Сомхішвілі може мати громадянство Росії. Лист із відповідними відомостями Київська міська державна адміністрація нібито отримала від Міністерства юстиції України, пишуть "Українські новини".

Як зазначається, інформація про те, що Тамаз Сомхішвілі – громадянин Російської Федерації, у документі повідомляється із посиланням на дані Головного управління розвідки Міністерства оборони України. За даними агентства, про це заявив під час засідання у Північному апеляційному господарському суді головний спеціаліст відділу організації позовної роботи та судового представництва управління правового забезпечення Департаменту економіки та інвестицій КМДА Руслан Павлов.

«Виконавчий орган отримав лист від Міністерства юстиції, в якому наводяться наступні дані Головного управління розвідки Міноборони. За результатами перевірки компанії «Київ Термінал» виявлено, що кінцевим бенефіціаром компанії є громадянин Росії. Відповідні матеріали надіслані суду через електронну систему, щоб їх доєднати до справи», - цитує його інформаційне агентство.

У зв’язку з цими новими даними судове засідання у справі було перенесено на 20 грудня 2022 року.

Маловідома компанія «Київ Термінал», бенефіціаром якої є російсько-грузинський бізнесмен Тамаз Сомхішвілі, у 2007 році виграла тендер на реконструкцію Харківської площі. Чиновники та правозахисники переконані в тому, що компанія з самого спочатку не планувала ведення будівельних робіт. За словами екс-заступника головного архітектора Києва Віктора Глеби, навіть проєкт будівництва транспортної розв'язки не було розроблено та затверджено, а інвестиційна угода була розірвана у зв'язку з порушенням закону, підробкою підписів та неправдивою інформацією. У 2013 році інвестиційний договір за згодою обох сторін був розірваний.

Але наприкінці 2018 року, коли вже давно минув термін давності оскарження цього рішення, компанія «Київ Термінал» звернулася до суду з позовом до київської влади на суму $100 млн. Суддя першої інстанції частково позов задовольнив, наразі справа знаходиться в апеляції.  

Сам Тамаз Сомхішвілі погрожував ініціювати арбітражний розгляд проти України, якщо «не вдасться дійти мирного вирішення спору», посилаючись на урядову угоду між Україною та Великобританією про заохочення та взаємний захист інвестицій.