UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британські вчені довели, що володіння нерухомістю призводить до безробіття

Збільшення частки власників житла неминуче скорочує ринок праці: переїзд в пошуку роботи стає дорогою і тривалою справою.

Прагнення обзавестися власним житлом загрожує позбавити вас роботи, з'ясували британські вчені, які досліджували залежність між домоволодінням і зайнятістю в США і прийшли до висновку, що відмова від найму квартири на користь покупки знижує мобільність робочої сили і стримує розвиток бізнесу.

Професор Уорікського університету Ендрю Освальд досліджував американську статистику з 1950 року і дійшов висновку, що за приростом власників житла у кожному з штатів слідував сплеск безробіття з лагом приблизно в п'ять років, причому подвоєння кількості домовласників призводить до більш ніж двократного зростання числа безробітних.

У дослідженні брав участь професор економіки Dartmouth College Девід Бланчфлауєр, який свого часу входив до комітету з грошово-кредитної політики Банку Англії.

На думку Освальда, результати дослідження частково пояснюють, чому в Іспанії, де 80% квартир і будинків належить тим, хто в них живе, безробіття перевищує 25%, а в Швейцарії, де лише 30% житла у власності, - 97%-ва і зайнятість. Інший приклад - Німеччина, для якої наймання житла настільки ж характерне, як і відносно низьке безробіття.

За даними Освальда, його фінські колеги проводили власне аналогічне дослідження у Скандинавії і прийшли до аналогічних результатів.

Британські дослідники діийшли висновку, що збільшення частки власників житла неминуче скорочує ринок праці практично в кожному з 49 досліджених американських штатів. Вчені пояснили кореляцію скороченням рухливості населення: переїзд в пошуку роботи стає дорогою і тривалою справою, а їздити далеко кожен день люди не хочуть.

Інша версія - гальмування розвитку бізнесу в місцях приватної забудови: власники противляться промислового будівництва в житлових районах. !zn

Читайте також:

Британські економісти обґрунтували необхідність істотно скоротити робочі години

У Британії стартувала програма з продажу будинків за 1 фунт

Аферисти мало не продали харківському депутату пів-Хрещатика за підробленими документами

Продажі квартир у київських новобудовах зросли більш ніж удвічі