UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бразилія запропонувала своїй колишній метрополії Португалії допомогу в боротьбі з кризою

Бразилія готова допомогти постраждалій від боргової кризи в єврозоні Португалії так само, як та в свій час допомогла Бразилії. Про це заявила бразильський президент Ділма Россефф (Dilma Rousseff).

Россефф відвідає Португалію з офіційним візитом 30 березня. У Лісабоні вона зустрінеться з президентом Португалії Анібалом Каваку Сілва (Anibal Cavaco Silva), а також з прем'єр-міністром Жозе Сократешем (Jose Socrates), який минулого тижня подав у відставку.

Португалія регулярно верстає національний бюджет з дефіцитом, через що держборг країни постійно зростає. З аналогічними проблемами в єврозоні зіткнулися в 2009-2010 роках одразу кілька держав, причому Греції й Ірландії довелося для порятунку від банкрутства взяти багатомільярдні кредити в ЄС і Міжнародного валютного фонду.

Очікували, що Португалія візьме подібний кредит ще наприкінці 2010 року, проте Жозе Сократеш заявив, що країна впорається з кризою своїми силами. Для цього він прийняв програму скорочення витрат бюджету, але її виявилося недостатньо. Нову програму, яку Сократеш представив парламенту в березні 2011 року, депутати не схвалили, в зв'язку з чим прем'єр-міністр подав у відставку.

Після цього прибутковість облігацій Португалії різко зросла, зросла й вартість страховки цінних паперів країни від дефолту. Рейтингові агентства одне за одним знизили суверенний рейтинг Португалії, а в Європі одразу ж заявили, що готові видати країні кредит на суму до 80 мільярдів євро.

Нагадаємо: з 1500 року до 1815 року Бразилія була колонією Португалії, потім - з 1815 до 1822 вона входила до складу єдиного королівства на рівних правах з Португалією. У 1822 році Бразилія проголосила незалежність від Португалії й стала монархією.

За матеріалами: Лента.ру