UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борги за комуналку: депутати ВР готують посилення відповідальності для боржників

Українцям можуть заборонити продавати квартири через борги. 

Українці, у яких є борги за комунальні послуги, скоро отримають наслідки своїх попередніх рішень, і стикнуться з проблемами при спробі продати або передати квартиру у спадок. Про це заявив перший заступник голови Комітету з питань енергетики та ЖКП Верховної Ради Олексій Кучеренко в ефірі Київ24, передає "Хвиля".

За його словами, незважаючи на мораторій на підвищення тарифу, кияни раптово перестали платити за воду.

"Київ живе в умовах старого тарифу. Якщо я не помиляюся, вода, водовідведення – десь 35 гривень. Вибачте, нас чують зараз люди, які в Умані платять по 120 грн за куб. А є населені пункти, де взагалі вода виросла кардинально. Кияни не платять по 37 грн, а маленьке місто по 120 - платить", - дивується нардеп.

Кучеренко спрогнозував, що державі рано чи пізно доведеться зайнятися цим питанням.

"Навіть якщо ви не заплатили і вам здається, що ви такий розумний, обдурили сусідів. Я вам гарантую, все одно за цим обов'язком до вас рано чи пізно прийдуть. І я переконаний, що буде рано чи пізно жорсткіше законодавство у цій ситуації. Людям дозволять або погасити борги, або цей борг буде обтяжувачем на квартирі. І просто її треба буде продати, а ви не зможете через борг. Необхідно у спадок передати? Також. І це абсолютно по-чесному", - додав нардеп.

Читайте також: Енергетичне співтовариство закликало НКРЕКП відмовитися від планів уніфікувати тариф на розподіл електроенергії

Нагадаємо, що в Україні підвищення тарифу на електроенергію для населення відбулося 1 червня. Так, побутові споживачі за 1 кВт-год світла мають платити 4,32 грн. Поточний тариф на електроенергію діятиме до кінця квітня 2025 року. Тобто, у вересні він не зміниться.