UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борги підприємств Міноборони зросли вище 715 мільйонів гривень

В міністерстві пов'язують зростання боргів і збитків з карантином і збільшенням цін.

Загальна кредиторська заборгованість держпідприємств, які підпорядковуються Мінобороні, у 2020 році зросла до позначки в 715,6 млн грн. Серед причин таких результатів: введення карантину та зростання цін. Про це повідомляє проект "Марлін" з посиланням на лист Міноборони про ефективність управління власними держпідприємствами.

Відзначається, що серед найбільших боржників підприємства торгівлі, лісгоспи і готелі.

Зокрема, концерн "Військторгсервіс", який надає послуги харчування, на кінець минулого року мав боргів на суму понад 80 млн грн, Івано-Франківський ліспромкомбінат заборгував 48 млн грн, а готель "Козацький", який знаходиться на Майдані Незалежності в Києві, має боргів більш ніж 10 млн грн.

При цьому дебіторська заборгованість, тобто борги контрагентів перед підприємствами Міноборони за поставлені товари, роботи або послуги, становить 199,5 млн грн

«Загалом Міноборони підпорядковане 111 держпідприємств. Однак, Міністерство оборони України змогло зібрати повноцінні фінансові звіти за минулий рік тільки з 65 державних підприємств. Адже офіційно 40 підприємств знаходяться в стані реорганізації або ліквідації », - йдеться в повідомленні.

З тих підприємств, які надали звітність, прибуток отримали 38 підприємств на суму 14,4 млн грн.

Збиток отримали 25 підприємств на суму 47,4 млн грн. Серед найбільш збиткових - Готель "Козацький" - 12,2 млнгрн і концерн "Військторгсервіс" - 3,9 млн грн.

У листі про ефективність управління державними компаніями, перерахували наступні причини збитковості: введення карантину; відсутність замовлень; нарахування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податків; неліквідність основних фондів; прострочені заборгованості; зростання цін на матеріальні ресурси та енергоносії.

Читайте також: Керівники підприємства Міноборони клали до кишені мільйони гривень

Як писало ZN.UA, державні компанії за підсумками минулого року істотно погіршили свої фінансові показники.

Так, якщо в 2019 році загальний фінансовий позитивний результат (прибуток) склав 73 146 млн грн, то в 2020 році підсумкові збитки досягли 64 885 млн грн. Тобто загальне падіння було 138 032 млн грн.