UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борг Києва перед "Нафтогазом" на 20 млрд грн: питання планують вирішити сьогодні

Частину боргу хочуть реструктуризувати на 15 років. 

Столичне комунальне підприємство "Київтеплоенерго" на початок вересня поточного року мало борги перед НАК "Нафтогаз України" на загальну суму 20,7 млрд гривень. Про це пише ЕП з посиланням на представників в держкомпанії та уряді.

Повідомляється, що сьогодні о 13:00 відбудеться засідання наглядової ради "Нафтогазу", на якому планується вирішити питання щодо реструктуризації частини боргу.

Борг

Зазначається, що борг складається з трьох частин:

По-перше, 6,4 млрд гривень за спожитий природний газ до 2022 року, яку й планують реструктуризувати на 15 років.

По-друге, понад 7 млрд гривень – різниця в тарифах станом на 1 липня 2024 року.

По-третє – понад 7,2 млрд гривень – борг перед ГК "Нафтогаз Трейдинг", який теж потенційно може бути врегульований шляхом укладення мирових угод з розстроченням до 4 років.

"Серед міст на сьогодні найбільшими боржниками є Харків та Київ, і якщо з Харковом все зрозуміло, бо частина людей виїхала, зменшилась сплата за комуналку, то в столиці все навпаки – люди живуть і платять за послуги. Рівень зборів падав лише в перші місяці війни, а потім все вирівнялось. Виникає питання, звідки взялись такі борги, та якщо київська влада їх не вирішує, то чому вони кладуть асфальт та перекладають бруківку? По суті, це відбувається за гроші "Нафтогазу", - каже представник держкомпанії.

Читайте також: Завдяки "Нафтогазу": Шмигаль заявив, що Україна не купуватиме газ у партнерів для опалювального сезону

Реструктуризація

Представник в уряді дивується, чому частину боргу хочуть реструктуризувати на безпрецедентний термін у 15 років?

"Чому не на 8 чи 10 років, наприклад, чому саме на 15-ть? Жодних вагомих обгрунтувань до такого рішення нема, його ніхто не бачив", - додає він.

Повідомлялось, що у першому півріччі поточного року "Група Нафтогаз" отримала прибуток, що майже у чотири рази більше від прибутку першого півріччям 2023 року.