UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бої в Курській області: "Газпром" втратив єдиний пункт прокачування газу до Європи 

В Європі в середу злетіли ціни на газ. 

У Європі в минулу середу, 7 серпні, ціни на газ зросли на 5,5% до 38,7 євро/МВт·год ($445 за 1000 кубометрів). Такою була реакція ринку на бої у Курській області, де Росія втратила єдиний пункт прокачування газу до Європи, який залишався у "Газпрому". Про це повідомляє The Moscow Times.

Зазначається, що в результаті зростання котирувань ф'ючерс Dutch TTF досяг максимального рівня з початку грудня 2023 року.

"Це "газова митниця", через неї проходить єдиний маршрут, що досі працює, і яким йде весь трубопровідний газ, що надходить з Росії до Європи", - пояснює спеціаліст з енергетики Сергій Вакуленко, дослідник Берлінського центру з вивчення Росії та Євразії Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Оператор "Газотранспортних систем України" заявив, що транзит газу гілкою, на якій розташована Суджа, здійснюється в нормальному режимі і триватиме в четвер. За його даними, у четвер з Росії до Європи через Україну планується поставити 41,6 млн. кубометрів, передає Reuters.

Читайте також: ЗСУ просунулися на 10 км углиб Курської області – ISW

Нагадаємо, що російське Міноборони заявило, що зранку 6 серпня українські війська атакували армію РФ біля населених пунктів Ніколаєво-Дар'їно та Олешня Курської області. У заяві оборонного відомства держави-агресора йдеться про те, що операцію нібито здійснювали 300 військовослужбовців 22-ї механізованої бригади ЗСУ.