UA / RU
Підтримати ZN.ua

Благодійна пожертва для пенсіонера: чи може її зробити юридична особа

Пояснення дали у ПФУ.

В Україні минулого року з'явився новий вид виплат – меценатська пенсія. Вона дозволяє робити благодійні внески на користь конкретної людини, яка вже отримує пенсію та має рахунок у ПФУ, або знеособлено.

Читайте також: Пенсія на горизонті: як порахувати майбутні виплати

В Пенсійному фонді України пояснили, чи можна благодійну пенсійну пожертву зробити від імені товариства з обмеженою відповідальністю

Там зазначили, що до фінансування пенсійних виплат на благодійній основі може долучитися будь-яка юридична або фізична особа. Для здійснення благодійної пожертви не потрібно подавати жодних документів та відвідувати державні установи.

Зробити пожертву можна, скориставшись вебпорталом електронних послуг Пенсійного фонду України.

На окремий рахунок Пенсійного фонду України може бути сплачена певна сума коштів, яка спрямовуватиметься на пенсійні виплати конкретному пенсіонеру або буде використана як додатковий фінансовий ресурс Фонду.

Благодійні пожертви можуть бути персоналізованими або знеособленими.

У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви 70 % суми спрямовується для виплати пенсії обраному  пенсіонерові. Решту 30 % – буде спрямовано на фінансування пенсій всіх пенсіонерів. У разі здійснення знеособленої благодійної пожертви вся сума використовується для виплати пенсій в солідарній системі.

Нагадаємо, яку дані потрібно надати про пенсіонера, якому особа хоче зробити благодійну пенсійну пожертву.