UA / RU
Підтримати ZN.ua

Благодійна пенсійна пожертва: в якому розмірі її можна зробити

Пояснення дали в ПФУ.

В Україні минулого року з'явився новий вид виплат – меценатська пенсія. Це дозволяє робити благодійні внески на користь конкретної людини, яка вже отримує пенсію та має рахунок у ПФУ, або знеособлено.

Читайте також: Довідка про доходи пенсіонера: чи можна оформити онлайн

В Пенсійному фонді України розповіли, чи можна зробити благодійну пенсійну пожертву в сумі меншій, ніж мінімальна зарплата.

Там зазначили, що розмір благодійної пенсійної пожертви меценат визначає самостійно. Це може бути будь-яка сума, яку людина здатна передати на благодійність.

При цьому 70 відсотків благодійної пожертви спрямовується визначеному меценатом пенсіонеру, а 30 відсотків суми надходить до бюджету Пенсійного фонду України та використовується як фінансовий ресурс на виплату пенсій (стаття 72-1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Одним із джерел формування коштів Пенсійного фонду України (ПФУ) є надходження від сплати єдиного внеску (ЄСВ) на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Нагадаємо, на що впливає ЄСВ та для чого його потрібно платити.