UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бюджет-2023 буде бюджетом воюючої країни — Зеленський розповів, на що йтимуть гроші

Президент назвав пріоритетні напрямки фінансування.

Бюджет України-2023 буде бюджетом воюючої країни. Про це у традиційному вечірньому зверненні повідомив Володимир Зеленський.

Зокрема в проєкті бюджету, який має бути представлений до 15 вересня, планується скоротити усі видатки, що не відповідають потребам воєнного часу на користь сектору безпеки та оборони, який стане пріоритетним: на нього виділять щонайменше 1 трлн грн.

Другим за важливістю пріоритетом, за словами Зеленського, стане виконання усіх соціальних зобов’язань у повному обсязі, включно з індексацією пенсій.

Крім того, за завданням президента Уряд повинен надати програму скорочення видатків на держпідприємства, апарат, інституції, які не відповідають потребам воєнного часу. Всі некритичні видатки держави, все, що не допомагає обороні, економічному розвитку, соціальному та культурному забезпеченню українців — буде скорочене.

За словами Зеленського, продовжить діяти програма кредитування 5/7/9, так само, як і інші програми та рішення, які мають допомогти бізнесу працювати.

На наповнення бюджету підуть і кошти від конфіскованих російських активів — з цією метою буде створено спеціальний фонд.

Читайте також: В Мінфіні натякнули, що буде з курсом гривні в "надзвичайно жорсткому" бюджеті-2023

Раніше про те, що пріоритетами держбюджету на 2023 рік будуть армія та безпека говорив  і прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.