UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бізнес попередив про свою збитковість в листопаді через ціни на газ

Багато підприємств будуть змушені зупинити виробництво.

Підприємства, в собівартості продукції яких 7% займає ціна на газ, вже в листопаді при нинішніх цінах на газ будуть збитковими. До кінця року очікується зупинка підприємств та зниження потужностей. Про це повідомив голова Ради Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитро Олійник під час Київського міжнародного економічного форуму, пише «Інтерфакс-Україна».

"У серпні по цінах на газ стався переломний момент, вона досягла 14 тис. грн за куб. У вересні близько 40% досліджуваних галузей були збитковими через високу ціну на газ, а в жовтні збитки, як очікується, будуть 60%. При нинішній ціні на газ 100% досліджуваних галузей будуть збитковими ", - сказав Олійник.

У критичній ситуації можуть опинитися: хімічна промисловість, виробництво кераміки, скла, ряд галузей харчової промисловості (цукрова, хлібопекарська, молочна та ін.). Всього понад 10 галузей.

"Більш того, ми бачимо, що в листопаді-грудні підприємства декларують, що будуть зупиняти виробництво або знижувати потужності. Близько 60% досліджуваних підприємств заявили про такі плани", - додав Дмитро Олійник.

Крім цього, очікуються значні касові розриви.

"Звичайно, ці касові розриви стануть додатковим ризиком, так що якщо уряд не полегшить удар на ці галузі, то платоспроможність компаній впаде до кризового рівня і вони не зможуть робити передоплату енергоресурсів", - вказав він.

Читайте також: Через високі ціни на газ заводам в ЄС загрожує зупинка виробництв - Bloomberg

Нагадаємо, що міністр енергетики заявив, що Україна готується до енергокризи : «В Азії сьогодні спостерігається енергетична криза. У Європі високі ціни на газ. Ми бачимо, що в багатьох країнах енергоємні підприємства зупиняються. Ситуація сьогодні складна. І Україна готується до можливих проблем... Вжито всіх необхідних заходів для проходження опалювального сезону та захисту населення. Процес на постійному контролі. Цей опалювальний сезон ми пройдемо спокійно ».