UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бізнес оцінив роботу митниці у 2023 році: на які проблеми звернули увагу підприємці

Найбільше схвальних відгуків отримав сервіс "Єдине вікно".

Якість надання митних послуг та професіоналізм посадових осіб на митниці в Україні перебувають на низькому рівні. Такими є висновки нової хвилі опитування "Митний індекс" у 2023 році, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією та DHL Express в Україні. 56% оцінили його задовільно, 31% сказали, що він вкрай низький, і лише 13% висловили думку про високий професіоналізм митників.

Читайте також: Митниця визначила хто найбільше привозить в Україну та куди найбільше експортують

Загальна оцінка роботи митниці при цьому дещо покращилась: з 5-ти можливих балів до 3,24 (3,17 балів у 2022 році). Найвищі оцінки зібрав сервіс "Єдине вікно": 41% опитаних вказав, що він працює добре, ще 41% назвав роботу задовільною, а 18% надали вкрай схвальні відгуки.

Читайте також: Суперекспортери та суперімпортери України за перший місяць року – митниця

Про рівень корупції на митниці переважна більшість опитаних (60%) сказали, що він лишився без змін. Ще 15% думають, що корупція на митниці дещо знизилася, 12% відзначають істотне зменшення корупції. А 14% опитаних вказують на зростання рівня корупції на митниці.

Читайте також: В Україну намагались завезти тростини для ходьби які були прихованою зброєю – митниця

Найбільшими викликами при проходженні митниці є такі чинники:

Дослідження "Митний індекс" проводиться щорічно Європейською Бізнес Асоціацією з 2010 року. Інтегральний показник індексу складається з трьох компонентів – оцінки рівня корупції, якості митних послуг, роботи "Єдиного вікна". Позначка 3 вважається нейтральною, максимальна оцінка складає 5 балів. Опитування проводилось протягом 2023 року, у ньому взяли участь 52 митних експертів з компаній-членів Асоціації. 

Раніше ми писали про те, що подругу засудженого за державну зраду ексміністра освіти Дмитра Табачника Ольгу Кравченко минулого тижня призначили директором юридичного департаменту Державної митної служби.