UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бізнес очікує погіршення ділової активності та падіння гривні — Нацбанк

У гірший бік змінилися очікування бізнесу щодо майбутнього фінансово-економічного стану.

​​Український бізнес без особливого ентузіазму дивиться в своє середньострокове майбутнє. Про очікування уповільнення ділової активності, поліпшення інфляційної та погіршення курсової динаміки свідчать результати опитування Нацбанку керівників понад 660 компаній у в другому кварталі.

Як повідомили в НБУ, індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 99.5 % порівняно зі 103.0% у І кварталі 2024 року.

Дуже слабкі очікування у бізнесу щодо кількості працівників і майбутнього фінансово-економічного стану своїх підприємств.

Однак бізнес продовжує планувати та очікувати зростання виробництва.

"Водночас і надалі очікували на збільшення обсягів реалізації власної продукції, а також інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар", - констатують в НБУ. 

Хоча, відповідно до повідомлення, на спроможність підприємств нарощувати обсяги виробництва впливають, зокрема, високі ціни на енергоносії, сировину та матеріали, значні курсові коливання, брак кваліфікованих працівників.

Читайте також: Нацбанк скоротив продаж та купівлю валюти на міжбанку

Нагадаємо, що голова бюджетного комітету ВР Роксолана Підласа в понеділок повідомила у Facebook про зміни до закону про держбюджет-2024 для покриття його "дірки" в 400-500 млрд грн. За її словами, відкритим також залишається питання фінансування держбюджету у 2025 році.